Skunk Works

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Skunk works is een term die in de industrie en technologietoepassingen wordt gebruikt om geheime ("zwarte") projecten aan te duiden.

Gebruik door Lockheed[bewerken | brontekst bewerken]

De Lockheed SR-71

Skunk Works is de officieuze naam van de ontwikkelingsafdeling van de vliegtuigbouwer Lockheed Martin. Officieel heet de afdeling Lockheed Advanced Development Projects Unit en is verantwoordelijk voor een aantal tot de verbeelding sprekende vliegtuigen zoals de U-2, de SR-71 en de F-117. Het nieuwste project waar in alle openheid aan gewerkt wordt is de Joint Strike Fighter, die door vele luchtmachten ter wereld gebruikt werd (?) rond 2012.

De geschiedenis van Skunk Works begon aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen de geheime projecten van Skunk Works werden gevestigd op het vliegveld van Burbank (Californië).[1] De legendarische Kelly Johnson en zijn team ontwikkelden de P-80 Shooting Star in een circustent die op de parkeerplaats van het vliegveld stond (omdat er geen veilig gebied was) in slechts 143 dagen.[bron?] Dit was het eerste straalvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht. Kelly Johnson leidde tot 1975 Skunk Works, toen nam Ben Rich het leiderschap over.

Na de Koude Oorlog in 1989, reorganiseerde Lockheed zijn activiteiten en verplaatste het Skunk Works naar Site 10 van Plant 42 in Palmdale (Californië) waar het nu nog gevestigd is.

Skunk Works maakte gebruik van Groom Dry Lake Air Force Base in de woestijn van Nevada voor testvluchten met hun geheime projecten.

Waar komt de naam vandaan?[bewerken | brontekst bewerken]

Het wordt gesuggereerd dat de naam afkomstig is omdat het in de reuk lag van een onwelriekende plasticfabriek.

Een ander verhaal legt uit dat de naam afkomt van de strip Li'l Abner van de tekenaar Al Capp. In de strip is een bedrijf, the Skonk Works genaamd dat stinkdieren gebruikt (waarvoor is nooit bekendgemaakt). Het bedrijf is ver van de bewoonde wereld geplaatst vanwege de stank die het produceerde. De arbeiders konden alleen via schreeuwen communiceren met mensen van buiten de fabriek. Op het verzoek van de eigenaren van het copyright werd de naam van de afdeling gewijzigd van "Skonk Works" in "Skunk Works".

Vliegtuigen ontwikkeld door Skunk Works[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Rich, Ben; Janos, Leo. (1996) Skunk Works. Little, Brown & Company, ISBN 0316743003