Skyeterriër

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Skyeterriër
Hondenras
Skyeterriër
Basisinformatie
Andere namen Skyeterriër
Oorsprong Engeland - Schotland
Classificatie FCI: Groep 3 Sectie 2 #75
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De skyeterriër is een erkend hondenras afkomstig uit Schotland of Engeland. Het ras is genoemd naar het eiland Skye, dat deel uitmaakt van de Hebriden. Oorspronkelijk werd de skyeterriër gebruikt voor de jacht op otters, dassen en vossen, maar wordt nu meestal alleen als gezinshond gezien.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De skyeterriër heeft een langharige, dubbele vacht. De bovenharen zijn lang, stug en recht, de ondervacht is kort en wollig. De kleuren zijn meestal grijs of zwart, maar blond of reebruin met donkere aftekening aan snuit, oren en staart komt ook voor. De hond is veel langer dan hoog, de ideale schofthoogte is 25-26 centimeter. De totale lengte van neuspuntje tot staarteinde kan meer dan een meter bedragen. Het gewicht bedraagt 10-12 kilogram. Het teefje blijft iets kleiner.

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

De skyeterriër is een waardige, rustige, aanhankelijke en moedige waakhond. Sommige hebben de neiging een eenmanshond te worden, maar met een consequente opvoeding kan het een goede gezinshond zijn, die wel gereserveerd blijft ten opzichte van vreemden.

Verzorging[bewerken | brontekst bewerken]

De vacht moet minstens eenmaal per week goed geborsteld worden. De vacht valt in een scheiding midden over de rug. Overbeharing in de oorschelp en onder de voetzolen kan weggeknipt worden. De skyeterriër heeft veel beweging nodig en is graag buiten om lange wandelingen te maken.

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

Standbeeld van
Greyfriars Bobby

De hond Greyfriars Bobby, die bij het graf van zijn overleden baas bleef waken en waarvoor een standbeeld werd opgericht, was vermoedelijk een skyeterriër.

Zie de categorie Skye Terrier van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.