Skyr

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
skyr met vanille (skyr með vanillu)

Skyr is een typisch IJslands melkproduct. Het is een zeer zachte kaas hoewel het qua textuur meer op yoghurt of kwark lijkt. Van origine is skyr een product dat de Vikingen ten tijde van de kolonisatie van IJsland vanuit Noorwegen mee naar IJsland hebben genomen.

Skyr wordt gemaakt van gepasteuriseerde, afgeroomde melk en levende bacterieculturen zoals Streptococcus thermophilus en Lactobacillus bulgaricus. Daarna wordt "actieve skyr" toegevoegd om de bacteriegroei te stimuleren. Stremsel wordt toegevoegd om de eiwitten te laten uitvlokken en het mengsel wordt gefiltreerd waarmee de wei (mysa in het IJslands) wordt afgescheiden. De overgebleven eiwitmassa vormt de skyr.

Traditionele bereide skyr smaakt zacht zuur met een lichte zoete nasmaak. IJslandse fabrikanten voegen bij de commercieel gemaakte skyr tegenwoordig allerlei geur-, kleur- en smaakstoffen, zoals die van vanille, blauwe bes of aardbei toe.

Skyr is in IJsland en Denemarken een populair product maar is daar buiten nauwelijks te krijgen; slechts in een aantal speciaalzaken in Amerika, Engeland en Scandinavië is het te koop. Tegenwoordig produceert en verdeelt voedingsconcern Arla Foods Skyr in Duitsland en enkele andere Europese landen. Skyr zonder toevoegingen bevat ongeveer 12% eiwit, 3 % suikers en slechts 0,5% vet. Het heeft een hoog calciumgehalte en is rijk aan vitaminen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]