Slaakhuys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Slaakhuys

Het Slaakhuys of Slaakhuis is het voormalige kantoor van het dagblad Het Vrije Volk in de Nederlandse stad Rotterdam. In 2003 werd het gekraakt door een groep krakers.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1907 bouwde architect H.P. Berlage hier Voorwaarts, ook wel bekend als de Gedempte Slaak, een gebouw dat in de Tweede Wereldoorlog vernield werd. In 1955 was het nieuwe gebouw gereed, ontworpen door Jo Vegter en gebouwd voor de Arbeiderspers. Het pand kwam in gebruik als kantoor voor Het Vrije Volk, de naoorlogse voortzetting van het socialistische dagblad Het Volk. Het werd gebouwd met 5 verdiepingen en een stuk laagbouw, waar de drukkerij zich bevond.

Kraak[bewerken | brontekst bewerken]

In 2003 werd het pand gekraakt en gedeeltelijk bewoond. Andere delen van het pand werden gebruikt voor filmavonden, vergaderingen van verschillende organisaties, vegetarische eetavonden, concerten, Nederlandse les, kung-fu les en een weggeefwinkel. Daarnaast had een groep kunstenaars er een atelierruimte gecreëerd.
Een tijd lang had een snookercentrum zijn plaats in het gebouw, maar dit sloot in 2007 zijn deuren. In 2009 werd ook dat deel gekraakt.[1] Het pand is in 2009 grotendeels kraak, maar een deel van het pand wordt Antikraak bewoond. Sinds 2007 is het gebouw een rijksmonument[2] en staat daarmee ook op de gemeentelijke monumentenlijst.

Herontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Woningbouwcorporatie Havensteder was in eerste instantie van plan zelf het object te herontwikkelen[3], maar heeft het op 24 december 2014 voor 3,25 miljoen euro (Kadaster) verkocht aan Frame Slaakhuys CV, onderdeel van Frame Vastgoed.[4] Frame Vastgoed is een dochteronderneming van Salomon Investments Group S.I.G. NV te Rotterdam.[5] De oorspronkelijke aankoop van het Slaakhuys door Havensteder in 2001 maakt deel uit van de Havenstederfraude (1998-2005).[6]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Slaakhuys (Rotterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.