Slaakhuys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Slaakhuys

Het Slaakhuys of Slaakhuis is het voormalige kantoor van het dagblad Het Vrije Volk in de Nederlandse stad Rotterdam. In 2003 werd het gekraakt door een jonge groep krakers.

Geschiedenis[bewerken]

In 1907 bouwde architect H.P. Berlage hier Voorwaarts, ook wel bekend als de Gedempte Slaak, een gebouw dat in de Tweede Wereldoorlog vernield werd. In 1955 was het nieuwe gebouw gereed, ontworpen door Jo Vegter en gebouwd voor de Arbeiderspers. Het pand kwam in gebruik als kantoor voor Het Vrije Volk, de naoorlogse voortzetting van het socialistische dagblad Het Volk. Het werd gebouwd met 5 verdiepingen en een stuk laagbouw, waar de drukkerij zich bevond.

Kraak[bewerken]

In 2003 werd het pand gekraakt en gedeeltelijk bewoond. Andere delen van het pand werden gebruikt voor filmavonden, vergaderingen van verschillende organisaties, vegetarische eetavonden, concerten, Nederlandse les, kung-fu les en een weggeefwinkel. Daarnaast had een groep kunstenaars er een atelierruimte gecreëerd.
Een tijd lang had een snookercentrum zijn plaats in het gebouw, maar deze sloot in 2007 haar deuren. In 2009 werd ook dat deel gekraakt.[1] Het pand is in 2009 grotendeels kraak, maar een deel van het pand wordt Antikraak bewoond. Sinds 2007 is het gebouw een rijksmonument[2] en staat daarmee ook op de gemeentelijke monumentenlijst.

Herontwikkeling[bewerken]

Woningbouwcorporatie Havensteder is van plan het object te herontwikkelen, en trapte hiermee af door in 2011 een plan te presenteren en de eerste huurders welkom te heten. WSA, een bureau voor herontwikkeling, heeft voorstellen voor deze herontwikkeling gemaakt[3].

Verkoop[bewerken]

Op 24 december 2014 heeft Havensteder het pand voor 3,25 miljoen euro (Kadaster) verkocht aan Frame Slaakhuys CV [4], onderdeel van Frame Vastgoed. Frame Vastgoed is een dochteronderneming van Solomon Investment Group, Inc. [5]. De oorspronkelijke aankoop van het Slaakhuys door Havensteder begin van de eeuw was onderdeel van vastgoedfraude [6]. Het Slaakhuys is in 2014 onder waarde verkocht [7].


Zie ook[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Kraken-post: Snookercentrum sluit deuren in Slaakhuys
  2. http://www.top010.nl/html/nieuwe_rijksmonumenten_rotterd.htm
  3. Onderzoek herontwikkeling
  4. http://www.vastgoedwereld.nl/havensteder-verkoopt-slaakhuys-aan-frame-vastgoed/
  5. http://www.propertynl.com/index-newsletter/slaakhuys-in-rotterdam-verkocht
  6. http://kjonker.blogspot.nl/2015/01/havenstederfraude-25.html
  7. http://kjonker.blogspot.nl/2015/03/officerank-slaakhuys-was-slechte-deal.html