Slag bij Dyrrhachium (48 v.Chr.)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slag bij Dyrrhachium
Onderdeel van Burgeroorlog tussen Pompeius en Caesar
Slag bij Dyrrhachium
Slag bij Dyrrhachium (48 v.Chr.) (Albanië)
Slag bij Dyrrhachium (48 v.Chr.)
Datum 10 juli 48 v.Chr.
Locatie Dyrrhachium, in het huidige Albanië
Resultaat Overwinning voor Pompeius en de optimates
Strijdende partijen
populares optimates
Leiders en commandanten
Julius Caesar Pompeius
Troepensterkte
Ongeveer 15.000 manschappen Ongeveer 45.000 manschappen
Verliezen
1000 gesneuvelden onbekend
Burgeroorlog tussen Pompeius en Caesar

Corfinium · Brundisium · Massilia · Ilerda · Utica · Bagradas · Dyrrhachium · Pharsalus · Egypte · Zela · Ruspina · Thapsus · Munda

De Slag bij Dyrrachium was een van de veldslagen die tussen Julius Caesar (de populares) en Pompeius (de optimates) werden gevoerd tijdens de Romeinse burgeroorlog.

Caesar werd in de tang genomen door Pompeius, toen deze Caesar in de stad liet gaan, maar op hetzelfde moment zijn gehele leger de stad liet omsingelen met vestingwerken. De haven van Dyrrachium werd ook afgesloten door de Pompeiaanse vloot. Caesar probeerde zich uit de stad te bevrijden via aanvallen op de Pompeiaanse vestingwerken, maar werd uiteindelijk met hevige verliezen terug geslagen. Pompeius en zijn commando waren er zo gerust op dat Caesar zich nu zou moeten overgeven, dat ze de fatale fout maakten om hem te laten terugtrekken en dat ze geen aanval hebben uitgevoerd. Caesar vluchtte uiteindelijk via een aantal listen met de kern van zijn leger uit Dyrrachium, en ze trokken naar Pharsalus, waar de uiteindelijke, beslissende slag zou worden uitgevoerd.