Slag bij Ferrybridge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag bij Ferrybridge
Onderdeel van de Rozenoorlogen
Slag bij Ferrybridge
Datum 28 maart, 1461
Locatie Ferrybridge, West Yorkshire, Engeland
Resultaat Onbeslist
Strijdende partijen
Yorkshire rose.svgHuis York Red Rose Badge of Lancaster.svgHuis Lancaster
Leiders en commandanten
Richard Neville, 16e graaf van Warwick John Clifford, 9e baron Clifford†
John Neville, 1e baron Neville de Raby
Troepensterkte
onbekend onbekend
Verliezen
3000 onbekend

De Slag bij Ferrybridge was een korte schermutseling tijdens de Rozenoorlogen tussen de troepen van het huis York en het huis Lancaster voorafgaand aan de Slag bij Towton.

Nadat hij zichzelf tot koning van Engeland had uitgeroepen, rukte Eduard, Earl of March noordwaarts op naar de rivier Aire in Yorkshire waarachter de Lancastrianen hun troepen hadden opgesteld. Richard Neville, de 16e graaf van Warwick, leidde de voorhoede en stak de rivier bij Ferrybridge over, maar niet voordat hij de gaten in de door de Lancastrianen vernielde brug had gedicht. Warwick verloor tijdens het oversteken veel man aan het koude water en aan de pijlen die de vasthoudende Lancastrianen op de overstekende troepen lieten neerdalen. Na de oversteek slaagden de Yorkisten erin om de Lancastriaanse troepenmacht te verdrijven, de brug fatsoenlijk te repareren en een kamp op te slaan ten noorden van de rivier.

De volgende morgen werden Warwick en zijn troepen door een hinderlaag onder leiding van baronnen Clifford en Neville de Raby verrast. De verraste troepen van Warwick waren verward en leden veel verliezen. Warwicks tweede man, Lord FitzWalter raakte dodelijk gewond en zijn broer, graaf Salisbury kwam om het leven. Ook Warwick zelf werd door een pijl in zijn been geraakt.

Na de slag arriveerde Eduard met de hoofdmacht en samen met Warwick keerde hij naar de brug terug, maar ontdekte dat de Lancastrianen de brug weer vernield hadden. Warwick stuurde zijn oom, Lord Fauconberg, met de Yorkistische cavalerie stroomopwaarts waar deze een voorde overstak en de achtervolging op Clifford inzette. In het zicht van de hoofdmacht leverde Fauconberg fel strijd met Clifford. Clifford had het halsstuk van zijn harnas verwijderd, wat ertoe leidde dat hij dodelijk gewond raakte toen hij door een pijl in zijn hals geraakt werd.