Naar inhoud springen

Slag bij Liaoyang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slag bij Liaoyang
Onderdeel van Russisch-Japanse Oorlog
Generaal Kuroki Tamemoto en zijn stafchef Fujii Shigeta
Slag bij Liaoyang (China (hoofdbetekenis))
Slag bij Liaoyang
Datum 25 augustus - 4 september 1904
Locatie Liaoyang
Resultaat Japanse overwinning
Territoriale
veranderingen
De Russen gaven Liaoyang op en trokken terug tot Mukden
Strijdende partijen
Vlag van Japan (1870–1999) Japans Keizerrijk Vlag van Rusland Keizerrijk Rusland
Leiders en commandanten
Oyama Iwao Aleksej Koeropatkin
Troepensterkte
125.000 158.000
Verliezen
23.615 15.548
Russisch-Japanse Oorlog

Port Arthur · Chemulpo · Yalu-rivier · Nanshan · Te-Li-Ssu · Hitachi Maru-incident · Motien-pas · Tashihchiao · Hsimucheng · Port Arthur (beleg) · Gele Zee · Ulsan · Korsakov · Liaoyang · Shaho · Sandepu · Mukden · Sachalin · Tsushima

Russische observatieballon in de lucht
Russische ballonvaarders bij Liaoyang
Russische observatieballon tussen twee vluchten
Russische waarnemers in de korf van hun luchtballon

De Slag bij Liaoyang (Japans: 遼陽会戦, Ryōyō-kaisen) was een veldslag van 25 augustus tot 4 september 1904 in de Russisch-Japanse Oorlog. De slag vond plaats in de nabijheid van de Chinese stad Liaoyang. Deze stad was van groot strategische belang voor de Russen. Het was het belangrijkste Russische militaire steunpunt in Zuid-Mantsjoerije. De stad lag op de hoofdlijn van de Spoorwegmaatschappij van Zuid-Mantsjoerije die Port Arthur verbond met Mukden. De stad was met drie defensiegordels versterkt door het Russisch Keizerlijk Leger.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het 3e Leger onder Nogi Maresuke belegerde de strategische haven Port Arthur. Veldmaarschalk Oyama Iwao trok met de rest naar het noorden om het spoorwegkruispunt van Liaoyang in te nemen tussen Mukden en Port Arthur van de Trans-Mantsjoerische spoorlijn. De Russen gebruikten tijdens deze slag luchtballons voor waarneming.

De slag[bewerken | brontekst bewerken]

Op 25 augustus 1904 probeerden 158.000 Russen om de 125.000 Japanners te omsingelen.

Op 26 augustus 1904 nam het Japanse 1e Leger de Kosarei-bergkam en de Hungsha-pas ten zuidoosten van de stad Liaoyang in na hevige gevechten. Opperbevelhebber generaal Aleksej Koeropatkin trok zich terug en de Japanners achtervolgden hem.

Van 29 tot 30 augustus 1904 konden de Russen hevige Japanse aanvallen afweren ten zuiden van Liaoyang. Tegen 31 augustus 1904 stak het 1e Leger de rivier over ten noordoosten van Liaoyang.

In de vroege ochtend van 4 september 1904 trok Koeropatkin zich na vruchteloze tegenaanvallen uit Liaoyang terug naar Mukden.

Resultaat[bewerken | brontekst bewerken]

De Russen telden 15.548 slachtoffers (2007 doden, 1448 vermisten en 12.093 gewonden). De Japanners telden in totaal 23.615 slachtoffers.