Slag bij Ludford Bridge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Slag bij Ludford Bridge
Onderdeel van de Rozenoorlogen
Lancaster victory over York.svg
Datum 12 oktober, 1459
Locatie Ludford Bridge bij Ludlow, Shropshire, Engeland
Resultaat Overwinning voor het huis Lancaster
Strijdende partijen
Yorkshire rose.svgHuis York Red Rose Badge of Lancaster.svgHuis Lancaster
Leiders en commandanten
Richard, hertog van York Hendrik VI
Troepensterkte
onbekend onbekend
Verliezen
onbekend onbekend

De Slag bij Ludford Bridge was een veldslag tijdens de Rozenoorlogen, een dynastieke burgeroorlog in Engeland tussen het huis Lancaster en het huis York.

Nadat de Yorkisten een overwinning op de Lancastrianen hadden behaald bij Blore Heath op de grens tussen Shropshire en Staffordshire, rukten de Yorkisten op in de richting van Worcester. Ze namen snel versterkte posities in toen de weg werd versperd door een veel grotere Lancastriaanse legermacht.

Op 12 oktober liep Sir Andrew Trollope, aanvoerder van een Yorkistisch contingent uit Calais, over naar de koning in ruil voor amnestie. Met hem kwamen zijn mannen en waardevolle informatie over Yorks leger en plannen ter beschikking van de Lancastrianen. York, Warwick en Salisbury zagen in dat ze nooit een veldslag tegen een overmacht konden winnen en vluchtten 's nachts weg, naar Calais en Ierland. De Yorkistische legermacht, die nu zonder leiders zat, ontbond zichzelf en gaf de Lancastriaanse troepen de ruimte om de York-gezinde stad Ludlow, dat aan de andere kant van de brug lag, te plunderen.