Slag bij Manassas Station

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Slag bij Manassas Station
Onderdeel van de Amerikaanse Burgeroorlog
Ontspoorde trein na Zuidelijke cavalerie-aanval op 26 augustus 1862 tijdens de slag bij Manassas Station
Ontspoorde trein na Zuidelijke cavalerie-aanval op 26 augustus 1862 tijdens de slag bij Manassas Station
Datum 25-27 augustus 1862
Locatie Prince William County, Virginia
Resultaat Zuidelijke overwinning
Strijdende partijen
Vlag van Verenigde Staten (1861-1863)
Verenigde Staten
Flag of the Confederate States of America (1861–1863).svg
Geconfedereerde Staten
Leiders en commandanten
John Pope
George W. Taylor
Robert E. Lee
Thomas Jackson
Verliezen
1.100 in het totaal 1.100 in het totaal
Veldtocht in noordelijk Virginia

Cedar Mountain · Rappahannock Station · Manassas Station · Thoroughfare Gap · Bull Run · Chantilly

De Slag bij Manassas Station vond plaats tussen 25 en 27 augustus 1862 in Prince William County tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Deze slag maakt deel uit van de veldtocht in Noord-Virginia en staat ook bekend onder de namen Slag bij Manassas Station Operations, Bristoe Station, Kettle Run, Bull Run Bridge of Union Mills

In de avond van 26 augustus viel de Zuidelijke generaal Thomas Jackson de Orange & Alexandria-spoorlijn aan nadat hij via Thoroughfare Gap rond de rechterflank van generaal-majoor John Pope heen was getrokken. Voor het aanbreken van de dag op 27 augustus had hij eveneens de grote opslagplaats bij Manassas Junction veroverd en vernietigd. Deze verrassingsaanval via zijn rechterflank en ver in de achterhoede van zijn leger dwong Pope ertoe om zich terug te trekken naar defensieve stellingen bij de Rappahannockrivier.

Op 27 augustus joeg Jackson bij Union Mills (Bull Run Bridge) een Noordelijke brigade op de vlucht waarbij er verschillende honderden slachtoffers vielen. De Noordelijke generaal-majoor George W. Taylor werd dodelijk gewond afgevoerd. De Zuidelijke generaal-majoor Richard S. Ewell vocht een kort achterhoedegevecht uit met Joseph Hookers divisie bij Kettle Run. Hierbij vielen ongeveer 600 slachtoffers. Ewell hield de Noordelijke van zich af tot het vallen van de avond. Daarna trok Ewell zich terug. Diezelfde nacht marcheerde Jackson zijn divisies naar stellingen ten noorden van Bull Run (en ten noorden van de site van de Eerste Slag bij Bull Run). Daar stelde hij zijn eenheden op langs een onafgewerkte spoorweg.

Bron[bewerken]