Slag bij Maritsa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag bij Maritsa
Slag bij Maritsa
Datum 26 september 1371
Locatie Tsjernomen, Balkan
Resultaat Overwinning voor de Ottomanen
Strijdende partijen
Keizerrijk Servië Ottomaanse Rijk

De Slag bij Maritsa vond plaats op 26 september 1371 aan de rivier de Maritsa ter hoogte van Tsjernomen (het huidige Ormenio, 10 km van het huidige Svilengrad) in een poging van het Keizerrijk Servië om de Ottomanen uit de Balkan te verdrijven.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De uitbreiding van het Ottomaanse Rijk had geleid tot de Val van Gallipoli in 1354 en de verovering van Edirne in 1365. Vukašin, de rechterhand van de Servische keizer Stefan Uroš V vernam dat het Ottomaanse leger zich richting Anatolië verplaatste en vatte het plan op om de overblijvenden aan te vallen.

Slag[bewerken | brontekst bewerken]

Het Servische leger, tienmaal groter dan het Ottomaanse, sloeg hun kamp op niet ver van Edirne, maar voor dag en dauw vielen de Ottomanen aan. De Serven werden in hun slaap verrast. Duizenden Serviërs werden gedood en duizenden verdronken in de Maritsa-rivier toen ze probeerden te vluchten. Na de slag kleurde de Maritsa rood van het bloed. Vukašin en zijn broer Uglješa behoorden tot de slachtoffers.

Vervolg[bewerken | brontekst bewerken]

Kort nadien stierf keizer Stefan Uroš V. Het Keizerrijk Servië hield op te bestaan en viel uiteen in verschillende deelstaten. Zuid-Servië werd een deel van het Ottomaanse Rijk.