Slag bij Mill

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag bij Mill
Onderdeel van Duitse aanval op Nederland
Slag bij Mill
Datum 10 mei - 11 mei 1940
Locatie Mill, Nederland
Resultaat Duitse overwinning
Leiders en commandanten
Flag of the Netherlands.svg Adrianus Antonius van Nijnatten Flag of German Reich (1935–1945).svg Gerhard Kauffmann
Flag of German Reich (1935–1945).svg Friedrich Weber
Troepensterkte
2.000 troepen 30.000 soldaten
1 pantsertrein
1 passagierstrein
37 Junkers Ju 88
Verliezen
30 doden
50 gewonden
500+ doden en gewonden
1 pantsertrein beschadigd
1 passagierstrein verloren

De Slag bij Mill was een kortstondig treffen tussen de Duitse invasietroepen en de Nederlandse verdediging. Het treffen vond plaats op 10 en 11 mei 1940.

Een Duitse pantsertrein en een infanterietransport konden ongehinderd, via de spoorbrug van het zogeheten Duits Lijntje te Gennep, de Peel-Raamstelling passeren en nabij het dorp Zeeland een troepenmacht afzetten bestaande uit het IIIe bataljon van het 481ste infanterie regiment.

De verdediging vanuit de kazernes bij Mill – bestaande uit circa 2000 militairen van het I-6 en I-3 infanterie regiment en de 20ste lichte artillerie – hadden het spoor inmiddels geblokkeerd met een zogenaamde aspergeversperring. De Duitse pantsertrein ontspoorde hier diezelfde dag op zijn terugtocht, de gevechten die hierop volgden hebben twee dagen geduurd en pas na een zwaar bombardement op de streek door de Duitsers gewonnen.

Heden[bewerken | brontekst bewerken]

In de plaats Mill is een wandeling uitgezet waarin de Sporen van de Oorlog nog zichtbaar zijn of werden gemaakt. De kazematten langs de Peel-Raamstelling zijn nog aanwezig en bij één daarvan is de situatie gereconstrueerd zoals die er in oorlogstijd heeft uitgezien. Ook een deel van het spoorwegtraject waarop de gebeurtenissen zich hebben afgespeeld is gereconstrueerd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]