Slag bij Nicaea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Slag bij Nicaea
Datum 193
Locatie Nicaea, huidig Iznik
Resultaat overwinning voor Septimus Severus
Strijdende partijen
strijdkrachten van Septimius Severus strijdkrachten van Pescennius Niger
Leiders en commandanten
Septimus Severus Pescennius Niger
Romeinse burgeroorlog van 193-197

Cyzicus · Nicaea · Vlakte van Issus · Lugdunum

De slag bij Nicaea vond plaats in 193. Het was een veldslag tussen twee Romeinse legers, waarbij het ene leger aangevoerd werd door keizer Septimius Severus, en het andere leger door de tegen-keizer Pescennius Niger. Het was de tweede slag tussen beide keizers en werd gewonnen door Septimius Severus.

Achtergrond[bewerken]

In 193 voerde keizer Septimius Severus strijd tegen zijn rivaal Pescennius Niger. Deze maakte eveneens aanspraak op de alleen heerschappij en wilde vanuit Syrië oprukken richting Rome, het centrum van de Romeinse macht. Septimius Severus was opgetrokken tegen Pescennius Niger om diens opmars te stuiten en bij Cyzicus waren de legers al met elkaar slaags geraakt, welke slag door Septimius werd gewonnen. Pescennius had zich na de nederlaag versterkt en trok opnieuw ten strijde.

In de buurt van Nicaea botsten de legers op elkaar. Opnieuw kwam Septimius Severus als overwinnaar uit de strijd, maar evenals de vorige keer was de strijd niet beslist. Begin 194 zouden de legers elkaar nog een keer treffen in de grote vlakte van Issus.

Bronnen[bewerken]