Slag bij Parker's Cross Roads

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Slag bij Parker's Cross Roads
Onderdeel van de Amerikaanse Burgeroorlog
Datum 31 december 1862
Locatie Henderson County, Tennessee
Resultaat Zuidelijke overwinning
Strijdende partijen
Vlag van Verenigde Staten (1861-1863)
Verenigde Staten
Flag of the Confederate States of America (1861-1863).svg
Geconfedereerde Staten
Leiders en commandanten
Jeremiah C. Sullivan Nathan B. Forrest
Troepensterkte
3.000 1.800
Verliezen
237 500
Expeditie van Forrest in westelijk Tennessee

Jackson · Parker's Cross Roads

De Slag bij Parker's Cross Roads vond plaats op 31 december 1862 in Henderson County, Tennessee tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

Achtergrond[bewerken]

Toen de Zuidelijke brigadegeneraal Nathan Bedford Forrest terugkeerde van zijn expeditie uit westelijk Tennessee probeerde de Noordelijke brigadegeneraal Jeremiah C. Sullivan de terugtocht van Forrest tegen te houden.

De slag[bewerken]

De eerste schermutselingen tussen beide opponenten vonden plaats bij Parker's Crossroads om 09.00u op 31 december 1862. Forrest stelde zijn eenheden op langs een beboste heuvelrug ten noordwesten van de Noordelijke stellingen, die bij het kruispunt lagen. De Zuidelijke artillerie vuurde op de Noordelijke brigade van Dunham die zich terugtrok. Een kleine kilometer verderop stelde hij zijn mannen opnieuw op. Zijn positie werd daarna aangevallen vanuit de flanken en de achterhoede door de cavalerie van Forrest.

Tijdens een pauze in de gevechten stuurde Forrest een boodschap naar Dunham waarin de onvoorwaardelijke overgave geëist werd. Dunham weigerde en hij bereidde zich voor op een nieuwe aanval. Net toen Forrest wilde aanvallen arriveerde een Noordelijke brigade onder leiding van Fuller. Hij viel hun achterhoede aan. Forrest keerde een deel van zijn front en sloeg Fullers aanval af. Forrest glipte langs Dunhams troepen en hij trok zich terug richting Lexington.

Gevolgen[bewerken]

Forrest bereikte veilig de overzijde van de Tennessee-rivier. Beide zijden eisten de overwinning op. Doorgaans worden de Zuidelijken als overwinnaars aangeduid.

Bronnen[bewerken]