Slag bij Placentia (271)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag bij Placentia
Onderdeel van het het Romeins-Alemans conflict
Datum januari 271
Locatie nabij huidig Piacenza
Resultaat overwinning van de Alemannen
Strijdende partijen
Alemannen Romeinse Rijk
Leiders en commandanten
Aurelianus

De slag bij Placentia vond plaats in januari 271, in de buurt van het moderne Piacenza tussen het Romeinse leger, onder leiding van keizer Aurelianus en de Alemannen. De veldslag werd door de Alemannen gewonnen.

Aanleiding[bewerken]

Na de overwinning van Claudius II op de Alemannen in 268 bij het Gardameer was de dreiging in het noorden niet over. In 271 vielen de Alemannen wederom het noorden van Italië binnen. Ze bereikten de Povlakte en veroverden de stad Piacenza. De Romeinse keizer Aurelianus, die op dat moment een inspectietocht hield in Pannonië keerde snel terug naar Italië, teneinde de invasie door de Alemannen te keren.

De veldslag[bewerken]

In allerijl trok Aurelianus met zijn leger op tegen de invallers. Bij Piacenza vielen de Alemannen de Romeinen in een hinderlaag aan en slaagden erin het Romeinse leger te verslaan. Keizer Aurelianus moest zich terugtrekken en de Alemannen konden optrekken naar Fano aan de Adriatische kust. Nieuws van de nederlaag, zorgde ervoor dat in Rome grote angst heerste. Het was vermoedelijk de aanleiding tot de revolte van de minister Felicissimus en leidde ertoe dat gestart werd met de bouw van de Aureliaanse muur.

Bron[bewerken]