Naar inhoud springen

Slag bij Spartolos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slag bij Spartolos
Onderdeel van de Peloponnesische Oorlog
Datum 429 v.Chr.
Locatie Chalcidice
Resultaat Overwinning voor Chalcidice
Strijdende partijen
Athene Chalkidische liga, Spartolos en Olynthus
Leiders en commandanten
Xenophon onbekend
Troepensterkte
4.000 5.000 infanterie, 400 cavalerie
Verliezen
meer dan 430 niet meer dan 315
Peloponnesische Oorlog

Sybota · Potidaea · Spartolos · Rhium · Naupactus · Mytilene · Plataea · Tanagra · Aetolië · Olpae · Idomene · Pylos · Sphacteria · Megara · Delium · Amphipolis · Mantinea · Hysiae · Orneae · Melos · Siciliaanse Expeditie · Syme · Eretria · Cynossema · Abydos · Cyzicus · Notium · Arginusae · Aegospotami

De Slag bij Spartolos vond plaats in 429 v.Chr., in het begin van de Peloponnesische Oorlog, tussen Athene en de Chalkidische Bond en diens bondgenoten.

Verloop[bewerken | brontekst bewerken]

De Atheners onder Xenophon marcheerden naar Thracië om Spartolos aan te vallen. Ze vernietigden de gewassen buiten de stad en begonnen te onderhandelen met pro-Atheense families in Chalcidice, maar de anti-Atheense families vroegen hulp aan Olynthus. Een leger van Chalcidice, Spartolos en Olynthus stond tegenover de Atheners in een gevecht, maar hun hoplieten werden verslagen en ze trokken zich terug naar Spartolos. Hun cavalerie en peltasten wisten echter de overhand te krijgen over de Atheense troepen. Er kwamen snel versterkingen uit Olynthus, en ze lanceerden een tweede aanval op de Atheners. De Atheners konden geen confrontatie aangaan met de lichte troepen en cavalerie van hun vijanden. De Atheners sloegen in paniek en kozen het hazenpad. Al hun generaals en 430 andere soldaten waren gesneuveld.

Tussen één vierde en één vijfde van de Atheense troepen werden gedood in deze slag. Dit zware verlies toonde de Atheners wat nodig zou zijn om deze oorlog te winnen.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]