Slag bij Sphacteria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Slag bij Sphacteria
Onderdeel van De Peloponnesische Oorlog
Battle of sphacteria.png
Datum 425 v. Chr.
Locatie Pylos, Griekenland
Resultaat Nederlaag voor Sparta
Strijdende partijen
Athene Sparta
Leiders en commandanten
Demosthenes Epitadas
Troepensterkte
800 hoplieten
2.000 andere
420 hoplieten
Verliezen
onbekend Alle soldaten gedood of gevangengenomen
Peloponnesische Oorlog

Sybota · Potidaea · Spartolos · Rhium · Naupactos · Mytilene · Tanagra · Aetolië · Olpae · Idomene · Pylos · Sphacteria · Megara · Delium · Amphipolis · Mantinea · Hysiae · Orneae · Melos · Siciliaanse Expeditie · Syme · Eretria · Cynossema · Abydos · Cyzicus · Notium · Arginusae · Aegospotami

De Slag bij Sphacteria vond plaats in 425 v.Chr., als onderdeel van de Peloponnesische Oorlog.

Het eiland Sphacteria was in handen van de Spartanen sinds de Tweede Messenische Oorlog. Tijdens de Peloponnesische Oorlog, wist de Atheense bevelhebber Demosthenes (niet verwarren met de beroemde redenaar) de vesting Pylos, gelegen aan noordzijde van de Baai van Navarino, in te nemen en tegen Spartaanse aanvallen te verdedigen. Daarop bezetten 420 Spartaanse hoplieten onder Epitadas het eiland Sphacteria, maar ze werden door het Atheense leger in het nauw gedreven. De Spartanen werden door lichte eenheden (peltasten, slingeraars en boogschutters) afgeslacht en moesten zich schuil houden in een oud fort (nog gedeeltelijk zichtbaar), op een 150 meter hoge heuvel van het eiland. De Spartaanse generaal Epitadas sneuvelde in de veldslag, zijn vervanger Styphon raakte zwaargewond.

Toen de Spartanen kwamen met een vredesvoorstel, overreedde de Atheense leider Cleon de volksvergadering van Athene om het aanbod hooghartig af te slaan. Zelf kreeg hij het bevel over de Atheners en na een beleg van twintig dagen moesten de 292 Spartaanse hoplieten (waarvan 120 "echte" Spartanen) capituleren en zich in augustus 425 overgeven en laten afvoeren naar Athene. Thucydides heeft het verloop van deze Atheense belegering nauwkeurig beschreven.

Aan deze Atheense overwinningszege hadden hulptroepen van Messenische vluchtelingen uit Naupactus in belangrijke mate bijgedragen. Het overwinningsmonument van deze geslaagde actie is bewaard gebleven: het is de zogenaamde Niké van Paionios, in het heiligdom van Olympia gewijd door de Messeniërs die in de slag hadden meegestreden.