Slag bij Suomussalmi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag bij Suomussalmi
Finse soldaten bij Raata
Slachtoffers en vernietigd Russisch materieel

De Slag bij Suomussalmi was een veldslag tussen de Sovjet-Unie en Finland die tussen 7 december 1939 en 8 januari 1940 plaatsvond. De Slag bij Suomussalmi wordt nu nog gezien als symbool voor de Winteroorlog en eindigde in een beslissende zege voor de Finnen.

Verloop van de slag[bewerken | brontekst bewerken]

Op 30 november 1939 stak de 163e divisie van de Sovjets de grens met Finland over en rukte op naar Suomussalmi. Het einddoel van de 163e divisie was de Finse stad Oulu aan de Botnische Golf en dit zou Finland in tweeën delen. In deze sector was maar één Fins bataljon gelegerd bij Raate vlak bij Suomussalmi.

Suomussalmi werd al op 7 december gemakkelijk veroverd door de Sovjets omdat de Finnen (die heel erg in de minderheid waren) zich terugtrokken naar de andere kant van de meren waar Suomusalmi aan ligt. Maar voordat ze zich terugtrokken, vernietigden ze het dorp om geen voedsel en andere goederen voor de Russen achter te laten.

Het echte gevecht begon pas op 8 december. De Sovjets vielen de Finnen aan die een dag eerder uit Suomussalmi waren gevlucht maar terwijl ze het bevroren meer over probeerden te steken werden ze verslagen. Ook een tweede aanval via het noordwesten naar het dorp Puolanka liep slecht af voor de Sovjets.

Op 9 december arriveerden er versterkingen voor de Finnen die op diezelfde dag meteen een tegenaanval begonnen om Suomussalmi terug te veroveren. Ook voor de Finnen bleek aanvallen echter moeilijk. Het lukte hen niet om het dorp te veroveren. Op 24 december vielen de Sovjets weer aan maar ook deze aanval liep op niets uit.

Op 27 december begonnen de Finnen weer met een tegenaanval. Ze veroverden daarbij Suomussalmi deze keer wel, waardoor de Sovjets in paniek moesten vluchten over de bevroren meren die om het dorp heen lagen. Ook de 44e divisie van de Sovjets die zich bij Raate had ingegraven vluchtte mee. Hierdoor raakte het enorme aantal Sovjetsoldaten verspreid en werden al deze groepen soldaten stuk voor stuk omsingeld en vernietigd door het Finse leger.

Nasleep[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de slag vielen er 13.000-27.500 Sovjetdoden terwijl er maar 350-900 Finnen sneuvelden. Daarnaast had de slag ervoor gezorgd dat de vitale treinverbinding met Zweden niet in Sovjethanden viel. Ook hadden de Finnen grote aantallen legervoertuigen zoals tanks, vrachtwagens, artillerie, paarden en duizenden geweren en machinepistolen buit gemaakt. Ook bewees het de motti-tactiek die later in de oorlog nog veel gebruikt zou gaan worden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]