Slag bij Yibna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Slag bij Yibna
Onderdeel van Kruistochten
Datum 1123
Locatie Yavne, Israël
Resultaat Kruisvaarders overwinning
Strijdende partijen
Armoiries de Jérusalem.svgKoninkrijk Jeruzalem Fatimid Flag.pngFatimiden uit Egypte
Leiders en commandanten
Eustacius Grenier Al-Ma'mum
Troepensterkte
 ?  ?
Verliezen
 ? velen
Kruisvaart Veldslagen in de Levant (1096-1303)

Eerste Kruistocht
Xerigordon · Civetot · Nicea · 1ste Dorylaeum · 1ste Antiochië · Ma'arrat · 1ste Jeruzalem · 1ste Ashkelon


Inter-kruisvaart periode
Melitene · Kruisvaart van 1101 · Harran · Artah · Ramla · 1ste Tripoli · Sidon · 1ste Shaizar · Al-Sannabra · Sarmin · Ager Sanguinis · Hab · Yibna · Azaz · Marj es-Suffar · Ba'rin · 2de Shaizar · Edessa · Bosra


Tweede Kruistocht
2de Dorylaeum · Ephesus · Meander · Mont Cadmus · Damascus


Inter-kruisvaart periode
Inab · Aintab · 2de Ashkalon · Kruisvaardersinvasie van Egypte · Meer van Huleh · al-Buqaia · 1ste Bilbeis · Harim · al-Babein · 2de Bilbeis · 1ste Damietta · Montgisard · Marj Ayyun · Jakobs Voorde · kasteel Belfort · Al Fule · Kerak · Cresson · Hattin · 2de Jeruzalem · Tyrus


Derde Kruistocht
Iconium · 1ste Akko · Arsoef · Jaffa


Vijfde Kruistocht
3de Jeruzalem · 2de Damietta


Nasleep van de Zesde Kruistocht
4de Jeruzalem · La Forbie


Zevende Kruistocht
3de Damietta · El-Mansoera · Fariskur


Late kruisvaart-periode
Caesarea · Haifa · 2de Arsoef · 2de Antiochie · Krak des Chevaliers · 2de Tripoli · 3de Tripoli · 2de Akko · Ruad ·

De Slag bij Yibneh (Yibna) vond plaats in 1123 in de latere nasleep van de Eerste Kruistocht. De kruisvaarders geleid door Eustacius Grenier wisten een Fatimiden strijdmacht vanuit Egypte die gestuurd was door vizier Al-Ma'mum te verslaan ter hoogte van Ascalon en Jaffa.

Achtergrond[bewerken]

Nadat tijdens de eerste kruistocht de stad Jeruzalem veroverd was van de Fatimiden, lanceerde hun vizier Al-Afdal Shahanshah gelijk daarna een aantal invasies naar het net nieuw geïnstalleerde koninkrijk Jeruzalem, deze vonden tussen 1099 en 1107 veelvuldig plaats. De Egyptische legers vochten drie groten veldslagen bij Ramla in 1101, 1102 en 1105, maar ze waren telkens onsuccesvol. Nadat dit niet werkte besloot de vizier een andere tactiek toe te passen door kleine ruiter eskaders het kruisvaarders gebied in te sturen om plundertochten in het pas veroverde christen gebied te houden. In 1121 werd, al-Afdal echter vermoord en kwam er een nieuwe vizier aan de macht. Ondertussen was het Koninkrijk Jeruzalem, verzwakt geraakt door dat koning Boudewijn II gevangen was genomen door de Artuklu-moslims in noordelijk Syrië. Het koninkrijk werd op dat moment bestuurd door gouverneur (vervangend regent) Eustatius Grenier.

Slag[bewerken]

In 1123, organiseerde de nieuwe vizier een grootschalige invasie gericht op de kruisvaarderlijk grondgebied. De Fatimide waren van plan om de havenstad Jaffa te veroveren. In dit gebied, gingen de voorgaande Egyptische legers vaak met Sudanese boogschutters te voet ondersteund door georganiseerde Arabische en Berberse lichte cavalerie onsuccesvol ten onder. Voornamelijk kwam dit doordat het merendeels vlakke terrein een voordeel was voor de merendeels zware cavalerie van de kruisvaarders. Bij Yibna, dicht bij de latere zetting van het kasteel van Ibelin (gebouwd in 1141), naderde de Fatimide het Kruisvaardersleger, bestaande uit zware cavalerie en speer en boogschutters te voet. Het gevecht duurde maar een korte tijd doordat de Egyptische cavalerie maar moeilijk de tegenstanders de baas konden op het slagveld. Fulcher van Chartres beschrijft in zijn kroniek het volgende: "Dit gevecht duurde niet lang omdat onze tegenstanders ons zwaarbewapend aan zagen komen en onze uitstekende organisatie niet de baas konden, hun ruiters namen onmiddellijk de benen alsof ze behekst waren, vlogen in paniek in plaats van hun goede verstand te gebruiken, hun fronttroepen werden compleet afgeslacht".

De veldslag was een definitieve overwinning voor de kruisvaarders, al bleven de plundertochten wel doorgang vinden tot met het Beleg van Ascalon in 1153. De Fatimiden uit Egypten zouden bedreigt blijven door de kruisvaarders tot aan de opkomst van Saladin in 1169. De volgende grote veldslag binnen de kruisvaardersstaten zou de Slag bij Azaz zijn in 1125.

Referenties[bewerken]

  • Fulcher van Chartres, A History of the Expedition to Jerusalem, 1095-1127 (trans. Francis Rita Ryan, ed. Harold S. Fink, 1969), bk. III, ch. XVIII.4, pg. 242.
  • Smail, R. C. (1995) [1956], Crusading Warfare 1097-1193, New York: Barnes & Noble Books, ISBN 1566197694