Naar inhoud springen

Slag bij de Utus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slag bij de Utus
Slag bij de Utus (Bulgarije)
Slag bij de Utus
Datum 447
Locatie Donauvlakte aan de rivier de Utus.
Resultaat Overwinning voor de Hunnen
Strijdende partijen
Romeinse Keizerrijk Hunnen
Leiders en commandanten
Arnegisclus Attila

De Slag bij de Utus vond plaats in 447 tussen de strijdkrachten van het Oost-Romeinse Rijk en de Hunnen onder leiding van Attila in de Donauvlakte aan de rivier de Utus.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Begin de jaren 440 kon keizer Theodosius II van Byzantium vrede sluiten met de Sassaniden en de Vandalen. Hij dacht door meer troepen te sturen naar de Balkan, dat hij het juk van de Hunnen van zich zou kunnen afschudden. Enkel met het betalen van schattingen kon erger worden voorkomen. Midden de jaren 440 stierf Hunnenleider Bleda en werd de Romeinse onderhandelaar Anatolius overgeplaatst. Attila voelde zich niet meer gebonden, verhoogde de dwangsom en viel aan.

Slag[bewerken | brontekst bewerken]

De details over de campagne van Attila, evenals de gebeurtenissen daarna, zijn onduidelijk. Er zijn slechts enkele korte passages uit Byzantijnse bronnen (Jordanes' Romana, de kroniek van Marcellinus Comes en de Chronicon Paschale) beschikbaar.

De Romeinse strijdkrachten stonden onder de leiding van Arnegisclus, die tijdens de slag zal sneuvelen. De verliezen aan beide kanten waren groot. Het vervolg maakt duidelijk dat de Hunnen, de slag wonnen.

Vervolg[bewerken | brontekst bewerken]

De Hunnen zetten hun opmars verder richting Constantinopel, onderweg plunderden ze vele steden, onder andere Marcianopolis. Onder leiding van praefect praetorio Orientis Constantinus werden de muren van Constantinopel hersteld en verstevigd. Anatolius werd teruggehaald om met Attila te onderhandelen. In 448 sloot Anatolius een vredesakkoord met Attila, waarin de Romeinen overeenkwamen een jaarlijkse tribuut van 2100 pond goud te betalen.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]