Slag om Churubusco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag om Churubusco
Onderdeel van de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog
De Slag om Churubusco
Datum 20 augustus 1847
Locatie Churubusco, nabij Mexico-Stad, Mexico
Resultaat Krappe Amerikaanse overwinning
Strijdende partijen
Flag of the United States (1846–1847).svg
Verenigde Staten
Flag of Mexico.svg
Mexico
Leiders en commandanten
Winfield Scott
David A. Twiggs
Pedro María Anaya#
Manuel Rincón
John O'Riley#
Troepensterkte
8497 1300
Verliezen
133 gedood
865 gewond
1000 totaal
Slag om Mexico-Stad

Padierna · Churubusco · Molino del Rey · Chapultepec

De Slag om Churubusco was een veldslag tijdens de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog. Deze slag werd uitgevochten op 20 augustus 1847 bij Churubusco, tegenwoordig een wijk van Mexico-Stad.

Na hun nederlaag in de slag bij Padierna trokken de Mexicanen zich terug in Churubusco. De Mexicanen verschansten zich in het convent van Santa María de Churubusco, achter een riviertje en beschermd door dikke muren. Onder de verdedigers bevond zich het Bataljon van Sint-Patrick, bestaande uit Amerikaanse Ieren die vanwege hun geloofsovertuiging waren overgelopen naar de Mexicanen.

De eerste aanval van William J. Worth en David E. Twiggs werd succesvol afgeslagen door Pedro María Anaya. Op het moment dat de brug over het riviertje in handen dreigde te vallen van de Amerikanen kregen de Mexicanen versterking van een groep militie waardoor ze het langer wisten uit te houden. Gedurende drie uur werd er hevig gevochten, totdat de Mexicaanse munitie op begon te raken. Bovendien waren twee van de vier Mexicaanse kanonnen inmiddels gesmolten. De Mexicaanse officieren Francisco Peñúñuri en Luis Martínez de Castro voerden nog een wanhoopsaanval uit, maar werden neergemaaid door de Amerikaanse bajonetten. Beiden werden na afloop begraven in een convent. De Mexicanen poogden zich enkele keren over te geven, maar werden daarvan weerhouden door de Ieren, die bang waren als verraders gedood te worden.

Uiteindelijk liet de Amerikaanse officier James M. Smith in het convent de witte vlag hijsen, om te voorkomen dat zijn soldaten een bloedbad zouden aanrichten onder de Mexicanen, die zich niet meer konden verdedigen. Toen Twiggs de overgave van Anaya accepteerde en hem vroeg zijn kogels in te leveren sprak deze de beroemde woorden: "Als ik nog kogels had was u hier niet."

Na deze overwinning bevonden de Amerikanen zich op acht kilometer van Mexico-Stad. Er werden vredesonderhandelingen gevoerd die echter op niets uitliepen, zodat drie weken later de gevechten hervat werden.