Slag om Nepheris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slag om Nepheris
Onderdeel van de Derde Punische Oorlog
overblijfselen van de Belegering van Carthago
Datum 147 v.Chr.
Locatie Nepheris, het Zuiden van Carthago
Resultaat Romeinse overwinning
Strijdende partijen
Romeinse Republiek Carthago
Leiders en commandanten
Scipio Aemilianus Diogenes van Carthago
Troepensterkte
onbekend 7.000-10.000 man
Verliezen
onbekend 7.000 gesneuveld, 5.000 gevangenen (inclusief niet-vechtenden)
Derde Punische Oorlog

Tunismeer · 1e Nepheris · Haven van Cartago · 2e Nepheris · Carthago

De Slag om Nepheris was een slag van de Derde Punische Oorlog die plaatsvond bij Nepheris in 147 v.Chr. De slag werd gevochten tussen de Romeinse Republiek, geleid door Scipio Aemilianus, en Carthago die geleid werden door Diogenes van Carthago.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Na het Romeinse verlies bij de Haven van Carthago wilde Scipio Aemilianus het Carthaagse leger vernietigen bij Nepheris, een versterkt fort ten zuiden van de hoofdstad waar de Romeinen een verlies hadden geleden bij de Eerste Slag bij Nepheris tegen Hasdrubal.

De Slag[bewerken | brontekst bewerken]

In 147 v.Chr. blokkeerden de Romeinen Carthago en sneden alle voorraden die gezonden waren naar de verdedigers af. Deze werden gestuurd vanuit Nepheris door Diogenes van Carthago. Scipio omsingelde het Carthaagse kamp, en dwong hen om eruit te komen en te vechten tegen het kleinere Romeinse leger. Doordat ze omsingeld waren van alle kante, werden de Carthagers snel verslagen, hierbij verloren ze duizenden soldaten tijdens de slag. Het merendeel van de overlevenden van het Carthaagse leger werden gevangengenomen, slechts 4.000 konden ontsnappen. De inname van Nepheris markeerde het punt waarbij het moraal van de verdedigers van Carthago begon te zakken. De stad zou enkele maanden later vallen.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Appianus