Slag om Ra's Lanoef

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slag om Ra's Lanoef
Onderdeel van de Opstand in Libië
Datum 4 maart - 5 maart 2011 (eerste fase)
6 maart - 12 maart 2011 (tweede fase)
Locatie Ra's Lanoef, Libië
Resultaat Rebellen nemen Ra's Lanoef over, naar worden later door het leger verdreven
Strijdende partijen
Vlag van Libië Nationale Overgangsraad Vlag van Libië Grote Libisch-Arabische Socialistische Volksjamahiriyah
Leiders en commandanten
Vlag van Libië Abdul Fatah Younis
Vlag van Libië Mahdi al-Harati
Vlag van Libië Abu Oweis
Vlag van Libië Abdelhakim Belhadj
Vlag van Libië Moammar al-Qadhafi
Vlag van Libië Saif al-Islam al-Qadhafi
Vlag van Libië Al-Saadi al-Qadhafi
Vlag van Libië Khamis al-Qadhafi
Vlag van Libië Al-Mu'tasim-Billah al-Qadhafi
Troepensterkte
Saaiqa Bataljon, ongeveer 1000 vrijwilligers 3000 (eerste fase), tweede fase onbekend (minstens vier bataljons)
Verliezen
136 - 146 doden, gewonden en vermisten ten minste 27 doden

De Slag om Ra's Lanoef was een militair conflict tijdens de Opstand in Libië, uitgevochten in en rondom de oliehaven Ra's Lanoef in het oosten van het land. De slag kende twee fases. Tijdens de eerste fase (5 tot 6 maart 2011) veroverden de rebellen Ra's Lanoef. Na hun nederlaag bij Bin Jawad heroverde het regeringsleger tussen 6 en 12 maart de stad.

Eerste fase[bewerken | brontekst bewerken]

Op 5 maart bereikten de oprukkende rebellen vanuit Brega de buitenwijken van Ra's Lanoef. Naar eigen zeggen werden ze daar door granaatvuur van regeringstroepen geraakt. In de nacht van 5 op 6 maart 2011 claimden de rebellen de verovering van heel Ra's Lanoef, inclusief de oliehaven en het vliegveld. De rebellen beweerden tevens dat ze 20 lichamen gevonden hadden van soldaten die hadden geweigerd op de rebellen te schieten, en daarom waren geëxecuteerd. Op 5 maart slaagden de rebellen er tevens in om een Libisch gevechtsvliegtuig buiten Ra's Lanoef neer te schieten, waarbij de piloot om het leven kwam. Op 6 maart rukten de rebellen op naar het verder in het westen gelegen stadje Bin Jawad, waar ze in een hinderlaag liepen van de regering en teruggedreven werden richting Ra's Lanoef.

Tweede fase[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 6 en 10 maart bombardeerde het regeringsleger Ra's Lanoef, waarbij ten minste 20 rebellen het leven verloren en 65 man gewond raakten. Ra's Lanoef werd met raketten, vanuit de lucht en vanuit zee beschoten. Op 10 maart berichtte de BBC dat troepen loyaal aan Moammar al-Qadhafi Ra's Lanoef hadden veroverd, en in de avond werd dit door rebellen op de grond bevestigd. De bombardementen beletten versterkingen om Ra's Lanoef opnieuw in te trekken, hoewel sommige getrainde soldaten van de rebellen nog tot 11 maart weerstand bleven bieden rondom Ra's Lanoef. Op 12 maart trokken de rebellen zich via de snelweg terug naar Brega, om zich daar opnieuw in te graven voor een volgende ronde van gevechten met regeringsgetrouwe troepen.