Slakbeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slakbeek

De Slakbeek is een beek in Nederlands Zuid-Limburg in de gemeente Stein. De beek ligt bij Elsloo op de rechteroever van de Maas en heeft een lengte van enkele honderden meters.

Op ongeveer 175 meter naar het zuidwesten stroomt de Medammerweidebeek.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De beek ligt op de noordwestelijke helling van het Centraal Plateau en de zuidwestelijke helling van het Plateau van Graetheide in de overgang naar het Maasdal. De beek ontspringt op de Medammerweide bij Elsloo en stroomt door het verlengde van een droogdal. Dit droogdal begint ten oosten van Hussenberg en loopt in noordelijke richting ten westen van Catsop en vervolgens wordt het doorsneden door de spoorlijn Maastricht - Venlo. Ten noorden van de spoorlijn bevindt zich de Medammerweide en zijn er de bronnen van de beek die het water afvoert van de Slakberg en de velden rondom Catsop. De naam Slak slaat op het drassige dal. Toen in de Medammerweide in de jaren 1960 een zwembad werd aangelegd, werd het dal van de Slakbeek aangetast en verkort. Het zwembad is in 1992 gesloten.

Ter hoogte van het Kasteel Elsloo staat de Slakmolen op de Slakbeek. Vervolgens loopt de Slakbeek onder het kasteel door om uit te monden in de Hemelbeek. De Hemelbeek mondt op haar beurt ongeveer 250 meter noordelijker uit in de Maas.

Vanaf de Kaakstraat te Elsloo loopt een wegje in zuidelijke richting naar Terhagen. Dit liep door het terrein van het kasteel en men mocht daar de weg niet verlaten. Over het dal is nog een brugje uit die tijd te vinden.