Slambal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Slambal (Engels: Slamball) is een teamsport voor vier personen die sterk gebaseerd is op basketbal. Het wordt gespeeld op een combinatie van ondergronden, en vormt en combinatie van de kunst van het trampolinespringen, het harde spel van ijshockey en de techniek van basketbal, en dan voornamelijk de slamdunk.

Op het speelveld bevinden zich vier trampolines ingebouwd in de vloer rondom een standaard basketbalbord. Deze dienen als lanceerplatform voor de spelers die vaak zeer indrukwekkende vluchten maken richting basket.

Het doel van het spel is net zoals bij basketbal winnen door meer punten te scoren dan de tegenpartij. Een dunk wordt beloond met 3 punten. Een succesvolle block van een schot wordt een 'stop' genoemd.

Lengte of afstand:

Het veld is 30.4 m lang en 19 m breed. De ring zelf staat op een afstand van 3.4 meter van de grond verwijdert met een 2.4 meter hoge plexi-glazen wand vergelijkbaar met die gebruikt is bij ijshockey. Er zijn 8 rechthoekige trampolines (4 aan elk eind). Elke trampoline meet 2.1m op 4.2 m.

Uitrusting:

De veiligheid van apparatuur die moet worden gedragen door de spelers omvat helmen, elleboog en knie kussentjes.

Teams:

Elk team heeft een kern van 8 spelers. Tijdens de wedstrijd zelf, staan er slechts 4 spelers op het veld.

Vervangingen:

Vervangingen gebeuren tijdens de wedstrijd zonder de wedstrijd stil te leggen.

Diskwalificatie:

Een speler wordt gediskwalificeerd bij: 3 persoonlijke fouten of 2 technische fouten

Technische fouten:

Als een speler Twee technische fouten heeft ( bij de voetbal: 2 keer een gele kaart ) moet hij het spel verlaten. Een technische fout wordt gegeven voor onsportief gedrag of een defensieve overtredingen die met opzet is gedaan. Overmatig duwen zal ook meetellen voor een technische fout.

Punten:

Slam dunks tellen als drie punten en alle andere shots tellen als twee punten. Tijdens de laatste twee minuten in het vierde kwart tellen alle shots die buiten de trampolines en boven de basislijn genomen zijn 3 punten.

stappen:

Spelers kunnen/mogen slechts twee stappen zetten na het stoppen van een dribbel. Een sprong in de trampoline telt niet als een stap. Als een verdediger contact maakt met een offensieve speler, waardoor hij een extra stap moet zetten, telt dit niet bij als een stap van de twee stappen.