Slanghazelwormen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slanghazelwormen
Anelytropsis papillosus
Anelytropsis papillosus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Dibamia
Familie
Dibamidae
Boulenger, 1884
Afbeeldingen Slanghazelwormen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Slanghazelwormen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Slanghazelwormen[1] (Dibamidae) vormen een familie van hagedissen. De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door George Albert Boulenger in 1884.

Slanghazelwormen hebben geen poten, ze hebben daarnaast gladde schubben en een puntige kop om beter te kunnen graven. De meeste soorten worden niet zo lang en blijven onder de 20 centimeter en zien eruit als een regenworm. De grootste soorten kunnen een lengte tot 30 cm bereiken. De ogen zijn slechts zichtbaar als zwarte plekjes en liggen onder een schub, de hagedissen hebben een zeer slecht gezichtsvermogen. Ze worden ook blinde hagedissen genoemd vanwege de sterk gereduceerde ogen. Ook in andere talen worden ze zo genoemd zoals het Engelse blind lizards. Ook een ooropening ontbreekt; de hagedissen zijn doof maar kunnen wel trillingen waarnemen.

De familie is verwant aan de wormhagedissen en alle soorten leiden een gravend bestaan onder de grond, vaak bij rottende materialen. Bij bedreiging kan de staart worden afgeworpen, dit wordt wel caudale autotomie genoemd. Op het menu van de meeste soorten staan voornamelijk mieren, termieten en andere kleine ongewervelden.

Taxonomie[bewerken]

Slanghazelwormen worden verdeeld in twee geslachten. Het geslacht Anelytropsis is monotypisch en kent maar een enkele soort, die voorkomt in Mexico. Alle andere soorten leven in Azië, in vochtige regenwouden.

Familie Dibamidae

Bronvermelding[bewerken]