Sleep (band)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sleep
Sleep tijdens een optreden, maart 2018.
Sleep tijdens een optreden, maart 2018.
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1990-1998, 2009-heden
Oorsprong San Jose, Californië, VS
Genre(s) Doommetal, stonerrock
Bezetting
Huidige leden Al Cisneros
Matt Pike
Jason Roeder
Oud-leden Chris Hakius
Justin Marler
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Sleep is een Stoner rock/Doommetal band uit San José (Californië), de band was gestopt in 1998, maar speelt weer sinds 2009.

Geschiedenis[bewerken]

Het debuut van Sleep - Volume One - werd in 1991 uitgebracht. De muziek op dat album leek erg veel op die van Saint Vitus. Al snel kreeg Sleep fans, en tegenwoordig worden ze, samen met Kyuss en Monster Magnet, gezien als de pionieren van de Stoner rock scene (hoewel Sleep niet zo bekend werd als die twee bands).

Sleep's Holy Mountain, hun tweede album, werd in 1992 uitgebracht na de release van hun Volume 2 EP (Off the disc, 1991). Het album wordt door velen gezien als hun beste album en tevens als één van de beste albums in het stoner/doom genre. Na dit album tekende Sleep een contract met het label London Records.

In 1995 begon sleep onder dit label aan hun derde album (Dopesmoker) te werken. Dopesmoker is oorspronkelijk een nummer van ongeveer 1 uur en 3 minuten. Het schrijven er van kostte de band ongeveer 5 jaar. London Records weigerde het uit te brengen omdat het commercieel gezien niets zou opleveren, hierdoor werd het nummer bijna een legende. Sleep weigerde 2 jaar lang om het nummer live te spelen omdat ze het eerst goed wilde opnemen. Sleep gaf niet op en het nummer werd opgenomen en toen hermixt door David Sorry. Dit nummer werd Jerusalem genoemd. Het nummer werd echter weer niet uitgebracht. Hier waren de leden van Sleep in teleurgesteld, dus besloten ze om uit elkaar te gaan in 1997.

In 1999 bracht een ander label het album Jerusalem uit, waarop het nummer Jerusalem stond. Op het album was het nummer echter in 6 stukken gedeeld, waar de band niet blij mee was.

Uiteindelijk werd in 2003 de originele versie van Jerusalem (Dopesmoker) uitgebracht. Het nummer duurt ruim een uur, en op het album staat tevens een livenummer, Sonic Titan.

Discografie[bewerken]

  • Volume One - 1991
  • Holy Mountain - 1992
  • Jerusalem - 1999
  • Dopesmoker - 2003