Slijpen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dubbele slijpsteen.

Slijpen is een verspaningstechniek waarbij materiaal wordt afgenomen met behulp van gereedschap dat voorzien is van zeer veel snijkanten zonder vastgelegde vorm. Er zijn allerlei methoden om te slijpen, zoals schuurbandslijpen en honen.

Processen[bewerken]

Slijpen[bewerken]

Slijpen wordt meestal toegepast om een nauwkeurig en glad oppervlak te krijgen. Op deze manier zijn producten vlak, scherp (messen), rond of van een profiel te voorzien. Daarnaast zijn botte gereedschappen, zoals beitels, schaven, frezen, boren, cirkelzagen en lintzagen opnieuw scherp te slijpen.

De slijpkorrel bepaalt vaak de gladheid (ruwheid) van het oppervlak. Hoe kleiner de korrel hoe gladder. Kenmerkend bij slijpen is dat de snijsnelheid hoog is en de materiaalafname klein. Aangezien met slijpen nauwkeurige producten worden geproduceerd moeten slijpschijven wel goed rond lopen. Het is dus belangrijk dat slijpschijven goed gebalanceerd zijn.

Vlakslijpen[bewerken]

Bij het vlakslijpen wordt een vlak van het product geslepen. Dit kan op meerdere manieren gebeuren. Er kan worden geslepen met de omtrek van de slijpschijf, waarbij het snijvlak recht over het product schuurt. Dit wordt "omtrekslijpen" genoemd. Er kan ook geslepen met de zijkant van de schijf. In dat geval maakt de schijf een roterende beweging over het product en is het contactvlak groot. Dit wordt "kopslijpen" genoemd. Ten slotte is er het "profielslijpen", waarbij de slijpschijf de vorm van het te vervaardigen profiel als rand heeft of deze leest vanaf een sjabloon. Dit profiel wordt dan in het product geslepen. Het proces wordt toegepast voor het vervaardigen van planparallelle vlakken.

Rondslijpen[bewerken]

Bij het rondslijpen wordt rotatiesymmetrisch geslepen. Dit kan gaan om de buitenkant van een rond product of om de binnenkant van een gat.

Uitwendig rondslijpen[bewerken]

Er zijn verschillende vormen van uitwendig rondslijpen. Allereerst is er het "rondslijpen met langsvoeding". Hierbij verplaatst het slijpgereedschap zich tijdens het proces in de lengterichting van het product, waardoor het product glad wordt met een bepaalde diameter. Dan is er het "insteekslijpen", waarbij het gereedschap zich alleen verplaatst richting de as van het product. Op die manier ontstaat er een groef rondom het product. Ten slotte is er het "schroefdraadslijpen", een soort profielslijpen. Er wordt hierbij een groef in het product geslepen, maar doordat er een kleine beweging is in de langsrichting van het product, neemt de groef een spiraalvorm aan en ontstaat schroefdraad.

Zie ook[bewerken]