Slikkerveer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Slikkerveer
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Slikkerveer
Slikkerveer
Situering
Provincie Zuid-Holland
Gemeente Ridderkerk
Coördinaten 51° 53′ NB, 4° 36′ OL
Algemeen
Oppervlakte 270 ha. km²
Inwoners (2007) 8230
Overig
Postcode 2983
Netnummer 0180
Woonplaats (BAG) Ridderkerk
Detailkaart
Locatie in de gemeente Ridderkerk
Locatie in de gemeente Ridderkerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Slikkerveer (Uitspraak: Slikkeveer) is een dorp binnen de gemeente Ridderkerk, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het heeft 8230 inwoners (2007) en ligt ten zuiden van de samenvloeiing van de rivieren de Noord en de Lek in de Nieuwe Maas op het eiland IJsselmonde.

Slikkerveer wordt van het dichtstbijzijnde Ridderkerkse dorp Bolnes in het noordwesten gescheiden door het Donckse Bos, waarin het nog steeds bewoonde 18e-eeuwse Huys ten Donck een vermeldenswaardig cultuurmonument is.

Het grootste winkelplein in Slikkerveer is het Dillenburgplein.

Geschiedenis[bewerken]

In de 19e en 20e eeuw bevonden zich langs de rivieren diverse scheepswerven; Boele Bolnes, Schram, IHC Gusto, en de Groot & van Vliet. Ook was er de generatorenfabriek Smit Slikkerveer gevestigd (later Holec Ridderkerk en tegenwoordig Brush en Alstom). Het overgrote deel van de mannelijke inwoners was werkzaam bij één van deze bedrijven. Aan het eind van de 20e eeuw sloten vele werven hun poorten. Op deze meeste scheepwerf-locaties bevinden zich nu woongebieden of andere industrieterreinen.

Ruїne Huys te Woude[bewerken]

In 1371 begon Willem van den Woude met de bouw van een kasteel in de polder Riederwaard. Door overstromingen in 1373 en 1375 raakte het in verval. In 1418 werd er begonnen met de restauratie van de resten en werden er muren opgetrokken. In datzelfde jaar, tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten, werden de muren weer omgetrokken en verdwenen ze in de gracht. De Sint-Elisabethsvloed in 1421 overspoelde de ruїne en deze verdween in de modder. Door alle gebeurtenissen is het kasteel nooit voltooid en bewoond geweest.

Door speurwerk werden in 1968 sporen van het kasteel teruggevonden aan de Ringdijk. In 1969, heeft men de restanten van het Huys te Woude zo goed mogelijk gerestaureerd en weer zichtbaar gemaakt. In 2011 werd de ruїne, na ernstig verval door vandalisme, opnieuw gerestaureerd. Tevens werd er een hoog hek omheen gezet om nieuw vandalisme tegen te gaan. Tijdens deze restauratie werden nieuwe bodemvondsten gedaan.

Openbaar vervoer[bewerken]

Slikkerveer is door middel van streekbussen verbonden met Rotterdam en Ridderkerk . Het plan voor het doortrekken van een tramlijn vanuit Rotterdam, langs de zuidrand van Slikkerveer naar Ridderkerk heeft tot langdurige meningsverschillen in de gemeenteraad en in de samenleving geleid. Er is een actiegroep opgericht onder het motto Stop TramPlus.

De waterbus heeft in Slikkerveer een aanlegplaats voor de route 20 naar Rotterdam en Dordrecht v.v. en de route 6 (driehoeksveer) naar Kinderdijk en Krimpen aan de Lek v.v. Hier is ook een transferium ingericht.

Geboren[bewerken]