Slikkerveer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slikkerveer
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Slikkerveer (Zuid-Holland)
Slikkerveer
Situering
Provincie Zuid-Holland
Gemeente Ridderkerk
Coördinaten 51° 53′ NB, 4° 36′ OL
Algemeen
Oppervlakte 270 ha. km²
Inwoners (2016) 8750
Overig
Postcode 2983
Netnummer 0180
Woonplaats (BAG) Ridderkerk
Detailkaart
Locatie in de gemeente Ridderkerk
Locatie in de gemeente Ridderkerk
Foto's
Ruïne Huys te Woude
Ruïne Huys te Woude
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Slikkerveer (Uitspraak: Slikkeveer) is een wijk binnen de gemeente Ridderkerk, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het heeft 8750 inwoners (2016) en ligt ten zuiden van de samenvloeiing van de rivieren de Noord en de Lek in de Nieuwe Maas op het eiland IJsselmonde.

Slikkerveer wordt van de dichtstbijzijnde Ridderkerkse wijk Bolnes in het noordwesten gescheiden door het Donckse Bos, waarin het nog steeds bewoonde 18e-eeuwse Huys ten Donck een vermeldenswaardig cultuurmonument is.

Het grootste winkelplein in Slikkerveer is het Dillenburgplein.

Geschiedenis[bewerken]

In de 19e en 20e eeuw bevonden zich langs de rivieren diverse scheepswerven; Boele Bolnes, Schram, IHC Gusto, en de Groot & van Vliet. Ook was er de generatorenfabriek Smit Slikkerveer gevestigd (later Holec Ridderkerk en tegenwoordig Brush en Alstom). Het overgrote deel van de mannelijke inwoners was werkzaam bij één van deze bedrijven. Aan het eind van de 20e eeuw sloten vele werven hun poorten. Op deze meeste scheepwerf-locaties bevinden zich nu woongebieden of andere industrieterreinen.

Ruïne Huys te Woude[bewerken]

Naast Ringdijk 212, 2983 GN Ridderkerk. In 1371 begon Willem van den Woude met de bouw van een kasteel in de polder Riederwaard. Door overstromingen in 1373 en 1375 raakte het in verval. In 1418 werd er begonnen met de restauratie van de resten en werden er muren opgetrokken. In datzelfde jaar, tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten, werden de muren weer omgetrokken en verdwenen ze in de gracht. De Sint-Elisabethsvloed in 1421 overspoelde de ruïne en deze verdween in de modder. Door alle gebeurtenissen is het kasteel nooit voltooid en bewoond geweest.

Door speurwerk werden in 1968 sporen van het kasteel teruggevonden aan de Ringdijk. In 1969, heeft men de restanten van het Huys te Woude zo goed mogelijk gerestaureerd en weer zichtbaar gemaakt. Ook een deel van de oorspronkelijke bredere gracht kwam weer te voorschijn.

In 2011 werd de ruïne, na ernstig verval door vandalisme, opnieuw gerestaureerd. Tevens werd er een hoog hek omheen gezet om nieuw vandalisme tegen te gaan. Tijdens deze restauratie werden nieuwe bodemvondsten gedaan. Het kasteel mat circa vijftien bij twintig meter. Een muur verdeelde het gebouw in de lengte in twee beuken. Er was ten minste één verdieping, waarop waarschijnlijk een representatieve zaal was gevestigd. De begane grond had het karakter van een door spleetvensters verlichte kelder. Omdat het opgaande muurwerk slechts 50 tot 65 centimeter dik was, stond bij Huys te Woude vermoedelijk niet zozeer de verdediging, maar de woonfunctie voorop.

Boerderij Huis te Woude[bewerken]

Benedenrijweg 67, 2983GA Ridderkerk. Dit is een monumentale boerderij uit 1610, hersteld na een brand in 1947, bij welke restauratie de door een rieten wolfdak gedekte stal in de oude vorm herbouwd werd. Het woonhuis is parallel aan de dijk gebouwd en heeft aan de korte zijden en midden op de voorgevel puntgevels met kruiskozijnen, waterlijsten, sierankers en een gevelsteen. De vensters van de benedenverdieping hebben luiken en 19e-eeuwse schuiframen. Rechts een onderkelderde opkamer.

Tegen de linker zijgevel van het voorhuis is een lage aanbouw in gele baksteen opgetrokken en voorzien van een lessenaarsdak met rode pannen. Aan de voor- en linkerzijde is een zes-ruitsschuifvenster met houten luiken aangebracht; de geveltop met vlechtingen heeft een zolderluik; dit melkgereedschapshok dateert uit de eerste helft van de 18de eeuw. Achter het melkgereedschapshok verbindt een bakstenen corridor (uitgevoerd met zwarte, hoge plint en gedekt met een pannen lessenaarsdak, voorzien van een houten deur en een klein vierkant venster aan de achterzijde) het voorhuis met een lage aanbouw. Deze aanbouw in rode baksteen dateert uit het laatste kwart van de 19de eeuw en heeft tuitgevels onder een zadeldak, aan de voorzijde een hooggeplaatste dubbele toegangsdeur en rechts hiervan een klein vierkant venstertje, een negen-ruits schuifvenster met persiennes aan de achterzijde, een hooiluik met venster in rechter topgevel en een stalvenstertje in de linker zijgevel. Het boerderijcomplex vertegenwoordigt op basis van de historisch-functionele en ruimtelijke samenhang van de diverse opstallen in combinatie met de afzonderlijke ouderdom van deze opstallen monumentale waarden.

Dit boerderijcomplex heeft bijzondere monumentale waarden. De boerderij werd, na in 1947 te zijn afgebrand, weer in oorspronkelijke staat hersteld. Diverse eigenaren kwamen vanaf midden jaren negentig herhaaldelijk in botsing met het college en de gemeentelijke monumentencommissie. Een deel van de raampartijen, die in 1998 zonder toestemming werd aangebracht in het rieten dak, moest weer worden verwijderd. Ook de Rijksdienst voor Monumentenzorg greep toen in. In 2017 werd het complex teruggebracht naar de staat van 2001, omdat diverse verbouwingen niet volgens de vergunning zijn verlopen.

Openbaar vervoer[bewerken]

Slikkerveer is door middel van streekbussen verbonden met Rotterdam en Ridderkerk . Het plan voor het doortrekken van een tramlijn vanuit Rotterdam, langs de zuidrand van Slikkerveer naar Ridderkerk heeft tot langdurige meningsverschillen in de gemeenteraad en in de samenleving geleid. Er is een actiegroep opgericht onder het motto Stop TramPlus.

De waterbus heeft in Slikkerveer een aanlegplaats voor de route 20 naar Rotterdam en Dordrecht v.v. en de route 6 (driehoeksveer) naar Kinderdijk en Krimpen aan de Lek v.v. Hier is ook een transferium ingericht.

Geboren[bewerken]