Slindonk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slindonk
Plaats in België Vlag van België
Slindonk (België)
Slindonk
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Gent Gent
Coördinaten 51° 2′ 59″ NB, 3° 37′ 20″ OL
Algemeen
Oppervlakte 1,05 km²
Inwoners 70
Detailkaart
Slindonk (Oost-Vlaanderen)
Slindonk
Locatie in Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Slindonk, ook wel Slijndonck, is een gehucht in de deelgemeente Drongen in het Belgische Gent. Slindonk behoort tot Luchteren, de meest landelijke parochie in Drongen, en heeft geen eigen kerk. Het wordt doorsneden door de drukke N461, de weg van Drongen naar Merendree, ook wel gekend als Merendreesesteenweg.

Het gehucht wordt in het westen begrensd door de Kalebeek,in het noorden door de Oude Kale en de Borisgracht, in het oosten door de Meirebeek en in het zuiden door de gemeentegrens Gent-Nevele.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De bebouwing van Slindonk lag vanaf de vroege middeleeuwen gegroepeerd rond een gemeenschappelijk dorpsplein, een dries genaamd. Dit dorpsplein van 6 ha had in de eerste plaats een landbouwfunctie: het was een verzamelplaats voor de bescherming en verzorging van het vee en een gemeenschappelijke weide voor de schapen, de varkens en het kleinvee van de aanpalende bewoners. Op de dries lag meestal ook een veedrinkpoel. Op het einde van de 11de eeuw was in Slindonk vooral de schapenteelt voor de wolproductie van belang. De dries werd op het einde van de 18de eeuw geprivatiseerd. Elke hofstede nam het stuk grond in tussen de hoeve en de weg, die midden door de dries liep. Daardoor is de functie van de dries als gemeenschappelijk dorpsplein, die teruggaat tot in de middeleeuwen, verloren gegaan. Ondanks de privatisering is op de dries de bebouwing achterwege gebleven, is de oorspronkelijke afbakening van de dries nog duidelijk aanwezig en is een deel van de geprivatiseerde open ruimte nog steeds in landbouwexploitatie.