Slingerapen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slingerapen
Bruinkopslingeraap (Ateles fusciceps)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Familie:Atelidae (Grijpstaartapen)
Onderfamilie:Atelinae (Slingerapen en wolapen)
Geslacht
Ateles
É. Geoffroy, 1806
Typesoort
Simia paniscus Linnaeus, 1758
Verspreidingsgebied van de slingerapen
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Slingerapen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De slingerapen (Ateles[1]) zijn een geslacht uit de familie grijpstaartapen (Atelidae). De wetenschappelijke naam van het geslacht werd in 1806 gepubliceerd door Étienne Geoffroy Saint-Hilaire.[2] Dit geslacht bestaat uit zeven soorten. Deze dieren worden ook kwatta, spinaap of bosduivel genoemd.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Er worden zeven soorten tot dit geslacht gerekend.[3]

Deze indeling wordt niet door iedereen aangehouden. Veel dieren worden beschouwd als ondersoort van een andere soort. Vroeger werden alle slingerapen beschouwd als ondersoort van Ateles geoffroyi.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Slingerapen besteden bijna hun hele leven in bomen en komen zelden op de grond. Slingerapen zijn dan ook goed aangepast aan het leven in de boomtoppen. Ze vallen op door hun extreem lange grijpstaart en ledematen, en slingerapen hebben ook slecht ontwikkelde duimen. De slingeraap gebruikt zijn staart als vijfde arm, waar ze grip mee krijgen op takken, aan takken kunnen hangen en voorwerpen mee kunnen dragen. Ze leven in de regenwouden van Latijns-Amerika, waar ze voornamelijk van vruchten leven.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het apenstaartje (@) dankt zijn naam aan de gelijkenis met de krullende staart van een aap zoals ook de Slingeraap die heeft.