Slot Örebro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Slot Örebro
Het 'Slot van Örebro'
Het 'Slot van Örebro'
Locatie Örebro, Vlag van Zweden Zweden
Coördinaten 59° 16′ NB, 15° 13′ OL
Algemeen
Stijl Renaissance
Bouwmateriaal Natuursteen
Huidige functie Woning gouverneur Örebro län
Gebouwd in 14e eeuw
Gebouwd door Magnus Eriksson
Herbouwd in 1900
Bijzonderheden Nationaal monument sinds 1935
Website [ http://www.orebroslott.se/ www.orebroslott.se]
Detailkaart
Slot Örebro
Slot Örebro

Het slot van Örebro is een kasteel in de Zweedse stad Örebro. Het is gebouwd op een eiland in de rivier Svartån. Over hoe oud het kasteel is, is niet veel bekend. Men weet dat er in 1300 een fort is gebouwd op het eiland, waarschijnlijk door Magnus Eriksson. Het fort werkt als de residentie van de gouverneur van de gemeente Örebro. Het kasteel is sinds 1935 een nationaal monument.

Het slot tegenwoordig[bewerken]

Niets van het interieur is onveranderd gebleven. Sinds 1977 woont de gouverneur van Örebro län in het kasteel. De gemeenteraad was hier al eerder en het gemeentelijk museum van Örebro had hier tussen 1856 en 1963 een aantal collecties gevestigd.

Sommige delen van het kasteel zijn opengesteld voor publiek. Er zijn een aantal tentoonstellingen en een restaurant, café en bezoekerscentrum voor toeristen. Sommige kamers van het kasteel worden gebruikt door de Karolinska School als klaslokalen.

Op de muur van het kasteel staan een aantal kanonnen van het in 1679 in Kalmar gezonken schip 'Enigheden'. Ze werden in 1909 uit het schip gehaald.