Sloten (Friesland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sloten
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Sloten 02.JPG
Sloten
Vlag van Sloten Wapen van Sloten
(Details) (Details)
Sloten (Friesland)
Sloten (Friesland)
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 54′ NB, 5° 39′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2012) 760
Overig
Postcode 8556
Netnummer 0514
Belangrijke verkeersaders A6 N354 N359
Detailkaart
Locatie in de gemeente Gaasterland-Sloten
Locatie in de gemeente Gaasterland-Sloten
Foto's
Molen De Kaai
Molen De Kaai
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Sloten (Fries: Sleat) is een (voormalige) vestingstad in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland. Sloten ligt dicht bij het Slotermeer en is gelegen tussen Lemmer en Balk. Sloten behoort tot de Friese elf steden en was tot 1984 een zelfstandige gemeente. Tot 1 januari 2014 behoorde Sloten tot de gemeente Gaasterland-Sloten.

Geschiedenis[bewerken]

Sloten is in de dertiende eeuw ontstaan als nederzetting bij een stins van de familie Van Harinxma thoe Slooten, zo bevond het zich op een kruising van de handelsweg van Bentheim naar Stavoren. De familie had destijds veel conflicten met de Vetkopers. Van de stins is tegenwoordig niets meer terug te vinden. Sloten wordt op een oorkonde van 30 augustus 1426 als stad genoemd. In 1523 is het stadje als laatste Friese vesting in handen gevallen van de erfgenamen van de graven van Holland. Tijdens het beleg van Sloten in 1523, waar Friese en Gelderse troepen waren gelegerd, is de Hollandse edelman Jan II van Wassenaer dodelijk verwond geraakt. De edelman was de laatste Hollander die omkwam in de strijd om het heerschap over Friesland.

Historische kaart en stadsgezicht van Sloten uit 1664

Sloten bevond zich aan de belangrijke waterweg van Sneek naar de Zuiderzee en zo verder naar de Hanzesteden aan de IJssel. In Sloten kruiste deze waterweg met de landweg van Duitsland naar Stavoren (Starum). Op deze kruising kon men dus tol heffen en strategische controle uitoefenen. De landweg liep via Doniawerstal over de gaasten (zandruggen) via Sloten, waar de waterweg was te overbruggen, naar Gaasterland en zo verder naar Stavoren, welke stad in de middeleeuwen een grote en belangrijke handelsstad was. Ook in de Tachtigjarige Oorlog vormde Sloten een belangrijke sleutelpositie. De Spanjaarden hebben het stadje nog geprobeerd te veroveren door manschappen te verstoppen in een bierschip. De list mislukte. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bliezen de Duitsers de brug over de Ee op om de voortgang van Canadese troepen te vertragen.

Tegenwoordig is Sloten niet meer van strategisch belang. Het stadje is nu in trek bij watersporters, dagjestoeristen en mensen die een aangename woonomgeving zoeken. Aan de zuidzijde van het stadje is in de jaren zeventig een jachthaven aangelegd waar ook enkele watersportbedrijven zijn gevestigd. Tevens staat er in het stadje een grote fabriek die deel uitmaakt van het Nutreco-concern. Het bedrijf produceert melkvervangers voor jongvee (kalveren, biggen, etc.). In de omgeving van Sloten is er veel veeteelt, die een belangrijke basis vormt voor de lokale economie.

Het stadje heeft de oorspronkelijke omwalling vrijwel geheel behouden en tevens is de oorspronkelijke structuur van Sloten bijna geheel bewaard. De vesting werd ontworpen en gebouwd door de bekende vestingbouwer Menno van Coehoorn, die in het nabijgelegen Wijckel ligt begraven. Sloten was in vestingtermen de ideale stad, haar vorm heeft veel van een ui, het stadje wordt dan ook wel de "sipelstêd" (uistad) genoemd. In Sloten wordt de Sipelsneon gehouden.

Sloten telde in 2012 ongeveer 760 inwoners en is daarmee niet de kleinste stad van Nederland, hoewel dat wel vaak wordt gezegd. De stad is wel de kleinste Friese stad.

Monumenten[bewerken]

Een deel van Sloten is een beschermd stadsgezicht, een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland.

 • twee waterpoorten;
 • waterweg "it djip" (het diep) met grachtenpanden
 • De Kaai, de korenmolen uit 1755 (tot 2006 gewoonweg De Korenmolen geheten). Bij de molen staat een oud kanon dat in juli en augustus iedere vrijdagavond wordt afgeschoten door de stadsschutterij van Sloten.

Zie ook:

Sport en recreatie[bewerken]

 • VV Sleat
 • Watersportvereniging Sleatemermar
 • Vogelwacht Sleat e.o., aangesloten bij de Bond van Friese VogelbeschermingsWachten (BFVW)
 • IJsclub de Eendracht
 • Tennisclub Sleat
 • Gymvereniging T.H.O.R. (Tot Heil Onzere Ribbenkast)
 • Dartclub Sleat
 • Piksjit club
 • Biljartvereniging Sleat
 • Vrouwenzangkoor Sleat
 • Muziekkorps Sleat

Openbaar vervoer[bewerken]

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]