Sloterparkbad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sloterparkbad
50 meter wedstrijdbad
50 meter wedstrijdbad
Locatie Amsterdam, Vlag van Nederland Nederland
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 49′ OL
Aantal baden 4 binnen, 1 buiten
Exploitatie Optisport
Architect Roy Gelders
Gebouwd 2001
Website Officiële website
Sloterparkbad
Sloterparkbad
Portaal  Portaalicoon   Sport

Het Sloterparkbad in Amsterdam, is één van de grootste zwemaccommodaties van Nederland. Het is gelegen in het Sloterpark, aan de President Allendelaan. Het is gebouwd naar ontwerp van architect Roy Gelders. Het huidige zwembad opende in april 2001 zijn deuren. Het beschikt onder andere over een 50-meter wedstrijdbad, een springbassin, een doelgroepenbad en een recreatiebad. Tevens is er nog de mogelijkheid tot zwemmen op het buitenterrein.

Geschiedenis[bewerken]

Het bestaande gebouw uit 2001 had een voorganger, gebouwd in 1973. Dit eerste overdekte zwembad aan de Sloterplas werd gebouwd op het terrein van het openlucht Sloterplasbad, geopend in 1957, aan de noordwestelijke oever van de in 1948-1956 gegraven Sloterplas. Oorspronkelijk bestond het bad alleen uit een kinderbad met spuitende olifant en een afgezet gedeelte van de Sloterplas tussen een tweetal eilanden. Oorspronkelijk waren dit echte eilanden, maar later werden ze onderling en met het Sloterplasbad verbonden met houten loopbruggen. Op één van de eilanden was naaktrecreatie toegestaan.

In 1973 werd het overdekte bad in gebruik genomen. Tijdens de uren dat men vrij kon zwemmen, had men een systeem met letters voor de kleedkamers. Er waren zes kleedkamers met de letters A tot en met F. Elke tien minuten werd dan omgeroepen en op een verlicht display getoond dat een bepaalde letter zich moest aankleden, omdat men maar een uur vrij kon zwemmen. Na een uur waren alle letters geweest en begon men weer opnieuw. Indien het niet druk was, werden niet alle letters gebruikt.

Niet zo lang daarna kwam er ook een openluchtbad waar men de gehele dag kon verblijven. Dit bad kwam mede als vervanger van het te sluiten Akerbad. Het openluchtbad bestond uit een kinderbad, een normaal 25 meter lang diep bad en een vier meter diep bad met duiktoren. Deze duiktoren was geen duikplank, maar een betonnen toren waarbij men van 3 meter, 5 meter, 7,5 meter of 10 meter kon duiken of springen. Een badmeester in een scheidsrechtersstoel tegenover de toren moest het duiken en springen met zijn vingers of een megafoon coördineren om te voorkomen dat men tegelijk dook of sprong. Naast de duiktoren was er ook een hoge en lage duikplank. In dit bad was gewoon zwemmen niet toegestaan. Daarnaast bleef het natuurbad gehandhaafd.

Baden[bewerken]

Het Sloterparkbad heeft in totaal vijf baden. Er is een 50m-bad met acht wedstrijdbanen, waar een tribune voor 510 personen naast staat. Een 20m-bad met beweegbare bodem, dat voor zwemles kan worden gebruikt. Buiten is er nog een 25m bad met zes wedstrijdbanen. Er is ook nog een springbassin met een duiktoren, dit bad is 15 bij 20 meter, en vijf meter diep. Dit bad kan niet voor recreatie worden gebruikt.

NZA/De Dolfijn[bewerken]

Het Sloterparkbad is de thuishaven van zowel het Nationaal Zweminstituut Amsterdam als de Amsterdamse zwemvereniging De Dolfijn. Bekende topzwemmers zoals Joeri Verlinden, Sebastiaan Verschuren, Chantal Groot, Nick Driebergen en vele anderen trekken hier dagelijks hun baantjes.

NK's en Evenementen[bewerken]

In april 2003 vonden er voor het eerst Nederlandse kampioenschappen plaats. Daarna volgden nog de volgende kampioenschappen:

Tevens vindt elk jaar de Amsterdam Swim Cup plaats, met uitzondering van 2007 en 2008.

Externe link[bewerken]