Sloterparkbad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sloterparkbad
50 meter wedstrijdbad
Locatie Amsterdam, Vlag van Nederland Nederland
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 49′ OL
Aantal baden 4 binnen, 1 buiten
Exploitatie Optisport
Architect Roy Gelders
Gebouwd 2001
Website www.optisport.nl
Sloterparkbad (Noord-Holland)
Sloterparkbad
Portaal  Portaalicoon   Sport

Het Sloterparkbad in Amsterdam, is een van de grootste zwemaccommodaties van Nederland. Het is gelegen in het Sloterpark, aan de President Allendelaan. Het is gebouwd naar ontwerp van architect Roy Gelders. Het huidige zwembad opende in april 2001 zijn deuren. Het beschikt onder andere over een 50-meter wedstrijdbad, een springbassin, een doelgroepenbad en een recreatiebad. Tevens is er nog de mogelijkheid tot zwemmen op het buitenterrein.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bestaande gebouw uit 2001 had een voorganger, gebouwd in 1973. Dit eerste overdekte zwembad aan de Sloterplas werd gebouwd op het terrein van het openlucht Sloterplasbad, geopend in 1957, aan de noordwestelijke oever van de in 1948-1956 gegraven Sloterplas. Oorspronkelijk bestond het bad alleen uit een kinderbad met de spuitende olifant van Jan Meefout en een afgezet gedeelte van de Sloterplas tussen een tweetal eilanden. Oorspronkelijk waren dit echte eilanden, maar later werden ze onderling en met het Sloterplasbad verbonden met houten loopbruggen. Op een van de eilanden was naaktrecreatie toegestaan.

In 1973 werd het overdekte bad in gebruik genomen. Tijdens de uren dat men vrij kon zwemmen, had men een systeem met letters voor de kleedkamers. Er waren zes kleedkamers met de letters A tot en met F. Elke tien minuten werd dan omgeroepen en op een verlicht display getoond dat een bepaalde letter zich moest aankleden, omdat men maar een uur vrij kon zwemmen. Na een uur waren alle letters geweest en begon men weer opnieuw. Indien het niet druk was, werden niet alle letters gebruikt.

Niet zo lang daarna kwam er ook een openluchtbad waar men de gehele dag kon verblijven. Dit bad kwam mede als vervanger van het te sluiten Akerbad. Het openluchtbad bestond uit een kinderbad, een normaal 25 meter lang diep bad en een vier meter diep bad met duiktoren. Deze duiktoren was geen duikplank, maar een betonnen toren waarbij men van 3 meter, 5 meter, 7,5 meter of 10 meter kon duiken of springen. Een badmeester in een scheidsrechtersstoel tegenover de toren moest het duiken en springen met zijn vingers of een megafoon coördineren om te voorkomen dat men tegelijk dook of sprong. Naast de duiktoren was er ook een hoge en lage duikplank. In dit bad was gewoon zwemmen niet toegestaan. Daarnaast bleef het natuurbad gehandhaafd.

Baden[bewerken | brontekst bewerken]

Het Sloterparkbad heeft in totaal vijf baden.

Er is een 50m-bad (50x20 meter) met acht wedstrijdbanen, waar een tribune voor 510 personen naast staat. Via een keerwand kan dit 50m-bad ook worden opgesplitst in twee 25 meterbaden.

Een doelgroepenbad van 20x10 meter met een beweegbare bodem, dat voor zwemles kan worden gebruikt.

Een springbad (15x20 meter) met een springtoren en springplanken. Dit bad is 5 meter diep kan niet voor recreatie worden gebruikt.

Een recreatiebad van 300m2 met een lange glijbaan van 58 meter lang en een peuterbad.

Een buitenbad (25x15 meter) en een peuterbad in de buitenlucht.

NZA/De Dolfijn[bewerken | brontekst bewerken]

Het Sloterparkbad is de thuishaven van zowel het Nationaal Zweminstituut Amsterdam als de Amsterdamse zwemvereniging De Dolfijn. Bekende topzwemmers zoals Joeri Verlinden, Sebastiaan Verschuren, Chantal Groot, Nick Driebergen en vele anderen trekken hier dagelijks hun baantjes.

NK's en Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

In april 2003 vonden er voor het eerst Nederlandse kampioenschappen plaats. Daarna volgden nog de volgende kampioenschappen:

Tevens vindt elk jaar de Amsterdam Swim Cup plaats, met uitzondering van 2007 en 2008.

Brug 1819 en 1820[bewerken | brontekst bewerken]

Het water behorende bij Strandbad Sloterpark (ofwel Strandbad Slotermeer) werd afgeschermd van de rest van de Sloterplas door middel van gordingen en houten loopbruggen. Zij liepen vanaf de oever met het zeshoekige bastion naar de eilanden en vervolgens weer terug naar de oevers. Bij herinrichting werd vanaf het strand behorende bij het Sloterparkbad een brug annex steiger neergelegd die zich tussen de twee eilanden splitst. Van de bruggen is verder niets bekend, anders dan dat ze van na 1984 komen. [1]

Overzichtsfoto bruggen 1819 en 1820 (maart 2022)
Eén van de bruggen naderbij (juni 2022)
Zie de categorie Sloterparkbad van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.