Sloterplas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sloterplas
Sloterplas (Noord-Holland)
Sloterplas
Situering
Stroomgebiedslanden Nederland
Locatie Amsterdam Nieuw-West
Hoogte -2,1 m
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 49′ OL
Basisgegevens
Maximale lengte 2 km
Maximale diepte 37 m
Detailkaart
Het langwerpige 'Slooter Meer bedyckt' op de locatie van de huidige Sloterplas op een kaart van een deel van het Hoogheemraadschap van Rijnland uit 1746.
Het langwerpige 'Slooter Meer bedyckt' op de locatie van de huidige Sloterplas op een kaart van een deel van het Hoogheemraadschap van Rijnland uit 1746.
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Sloterplas ligt in het midden van de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam. De plas werd gegraven tussen 1948 en 1956 en heeft een maximale diepte van 37 meter.[1] Als onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan (A.U.P.) van 1935 werd de lager gelegen Sloterdijkermeerpolder, in de voormalige gemeente Sloten, bestemd voor zandwinning ten behoeve van de nieuw te bouwen tuinsteden Slotermeer, Geuzenveld, Slotervaart en Osdorp. Tevens kon hiermee te midden van de nieuwe wijken een groot park en recreatiegebied worden gerealiseerd: het Sloterpark. De vruchtbare bovenlaag van veen en klei werd gebruikt voor ophoging van het Sloterpark rond de plas.

Sloterplas met flats aan de Noordzijde.
Sloterplas met Torenwijck in Osdorp gezien vanaf de zuidelijke oever.
Het oorspronkelijke plan uit 1939 voor Slotermeer, Sloterplas en Sloterpark.

In 1957 werd aan de noordwestkant van de plas het Sloterplasbad geopend, in 1973 verrees hier het Sloterparkbad, een overdekt zwembad en een buitenbad, dat in 2001 werd vervangen door een nieuw gebouw voor de (wedstrijd-)zwemsport. Ten noorden van het zwembad ligt aan de noordwestoever een recreatiestrand, dat in mei 2017 'Sloterstrand' werd gedoopt.

De Sloterplas wordt, vooral aan de zuidoostkant, gebruikt voor zeil-, kano-, hengel- en duik-sport. In de diepte van de plas bevindt zich sinds 1966 het oudste onderwaterhuis van Nederland, de Cockel Bockel. In juni 2006 werd in en om de plas voor het eerst een triatlon gehouden. Jaarlijks vindt in oktober de Sloterplasloop plaats, een hardloopwedstrijd rond de Sloterplas. Zowel aan de noordwestkant, als aan de zuidoostkant ligt een haventje voor zeil- en motorboten.

De Sloterplas ligt op polderpeil (NAP -2.10) en is via verschillende grachten met de stad en met de Ringvaart van de Haarlemmermeer verbonden. Via de Burgemeester Cramergracht en de schutsluis aldaar (Burgemeester Cramergrachtsluis) met het stadsboezempeil (NAP -0.40) van de Burgemeester van Tienhovengracht en de Erasmusgracht. Via de Slotervaart is er een verbinding naar de Westlandgrachtschutsluis, die de peilscheiding vormt met het stadsboezempeil van de Westlandgracht (NAP -0.40). Bij het dorp Sloten de Akersluis, die de peilscheiding vormt tussen de Slotervaart en het boezempeil van de Ringvaart van de Haarlemmermeer (NAP -0.60).

Bij de instelling van de Amsterdamse stadsdelen in 1990 werd de Sloterplas verdeeld over de drie aanliggende stadsdelen Geuzenveld-Slotermeer, Slotervaart en Osdorp. Sinds 1 mei 2010 ligt de plas in één stadsdeel: Amsterdam Nieuw-West.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sloterplas van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.