Slotkapel (Egmond aan den Hoef)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slotkapel
Slotkapel Egmond aan den Hoef.jpg
Plaats Egmond aan den Hoef
Coördinaten 52° 37′ NB, 4° 39′ OL
Gebouwd in 1431
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  14600
Lijst van rijksmonumenten in Egmond aan den Hoef
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Slotkapel in Egmond aan den Hoef is een eenbeukige kerk met pseudotransept bij de ruïne van het kasteel op den hoef.

De eerste slotkapel werd in 1229 in opdracht van Willem I van Egmont gebouwd. Op 8 oktober 1229 werd de Slotkapel te Egmond aan den Hoef door de bisschop van Utrecht officieel ingewijd. Volgens de kroniek van Dirk Wouters (het Huis van Egmont 1565) werd de kapel in 1431 door Jan II van Egmont (Jan met de bellen) afgebroken en herbouwd in zijn huidige vorm. In de westgevel bevindt zich nog een gevelsteen waaruit blijkt dat de eerste steen dat jaar werd gelegd door Jan II van Egmont. Ook liet hij zes kanunniken komen om de koorgebeden en de eredienst te doen. In 1451 stierf Jan en hij werd in de Slotkapel begraven.

In 1573, tijdens het beleg van Alkmaar, werden het Slot op den Hoef, de Slotkapel en ook de abdij van Egmond Binnen onder vuur genomen en in brand gestoken, in opdracht van Diederik Sonoy, omdat men bang was dat de Spanjaarden (die Alkmaar belegerden) in het kasteel zouden trekken. De kapel werd hierbij zwaar beschadigd.

In 1633 werd de Slotkapel in opdracht van de Staten van Holland hersteld. Voor het herstel werden door diverse steden, edelen en compagnieën uit die tijd schenkingen gedaan, waaronder de fantastisch gebrandschilderde ramen.

Het unieke uurwerk in het eeuwen oude torentje is uit 1682 van Christiaan Huygens. De klokkenstoel met een klok van Jan Verbruggen stamt uit 1750. Het orgel uit 1898, gebouwd door Bakker en Timminga en afkomstig uit de Gereformeerde kerk in de Friese plaats Wirdum, werd enkele jaren geleden volledig gerestaureerd en wordt nog vaak bespeeld. In 1913-1914 kon men de slotkapel restaureren dankzij een anonieme schenking.

Tegenwoordig doet de Slotkapel dienst als een locatie voor feestelijke aangelegenheden. De Slotkapel is een officiële trouwlocatie van de gemeente Bergen. In 2008 vond het 1000ste huwelijk plaats. Daarnaast worden er veel concerten georganiseerd. De akoestiek van de Slotkapel wordt geroemd.

De kapel is in eigendom van Stichting Restauratie Slotkapel.

Foto's[bewerken]