Naar inhoud springen

Slotkapel (Egmond aan den Hoef)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slotkapel
Slotkapel
Plaats Egmond aan den Hoef
Coördinaten 52° 37′ NB, 4° 39′ OL
Gebouwd in 1431
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  14600
Lijst van rijksmonumenten in Egmond aan den Hoef
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Slotkapel in Egmond aan den Hoef is een eenbeukig kerkgebouw met pseudotransept gelegen bij de ruïne van het Kasteel Egmond. Ze is vooral in gebruik voor huwelijksplechtigheden. De kapel is sinds 1987 eigendom van Stichting Restauratie Slotkapel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste slotkapel werd in 1229 in opdracht van Willem I van Egmont gebouwd en in dat jaar door de bisschop van Utrecht officieel ingewijd. Volgens de kroniek van Dirk Wouters uit 1565 werd ze in 1431 door Jan II van Egmont afgebroken en herbouwd. In de westgevel bevindt zich een gevelsteen waaruit blijkt dat de eerste steen dat jaar werd gelegd door Jan II. Ook liet hij zes kanunniken komen om de koorgebeden en de eredienst te doen. In 1451 stierf Jan en hij werd in de Slotkapel begraven.

In 1573, tijdens het beleg van Alkmaar, werden het kasteel, de Slotkapel en ook de abdij van Egmond Binnen in opdracht van geuzenaanvoerder Diederik Sonoy onder vuur genomen en in brand gestoken, omdat hij bang was dat het Spaanse leger, dat Alkmaar belegerde, het kasteel zou bezetten. De kapel werd zwaar beschadigd.

In 1633 werd de Slotkapel in opdracht van de Staten van Holland hersteld. Diverse steden, edelen en compagnieën uit die tijd deden daarvoor schenkingen, waaronder de gebrandschilderde ramen. Het uurwerk in het torentje is in 1682 gemaakt door Christiaan Huygens. De klokkenstoel met een klok van Jan Verbruggen stamt uit 1750. Het orgel werd in 1898 gebouwd door Bakker & Timmenga en is afkomstig uit de kerk van de Friese plaats Wirdum. Het werd volledig gerestaureerd. In 1913-1914 onderging de kapel een restauratie dankzij een anonieme schenking. In de jaren 1960 en 1980 werden weer restauraties uitgevoerd.

De Slotkapel doet vooral dienst als locatie voor feestelijke aangelegenheden. Het is een officiële trouwlocatie, in 2008 vond het 1000ste huwelijk plaats. Daarnaast worden er veel concerten georganiseerd. De akoestiek wordt geroemd.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Slotkapel, Egmond aan den Hoef van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.