Sluiproute

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorbeeld van een sluiproute over polderwegen tussen Delft en Schiedam, als alternatief voor de A13. Later voorzien van een verkeersdoseerinstallatie.

Een sluiproute is een alternatieve route die meestal gebruikt wordt om files te mijden. Sluiproutes leiden veelal over kleinere wegen, die eigenlijk niet bedoeld zijn voor grotere verkeersstromen.

Om hinder te voorkomen worden sluiproutes wel afgesloten of voorzien van verkeersdoseerinstallaties, pollers, of verkeersdrempels. Soms wordt de route tijdens de spitsuren gesloten voor doorgaand verkeer.

Parkeerplaatsen of tankstations langs de snelweg worden ook wel als sluiproute gebruikt. Men rijdt dan bij een file de snelweg af en probeert via de rustige parkeerplaats verderop in de file weer in te voegen. In sommige gevallen worden verkeerslichten bij parkeerplaatsen geplaatst, waardoor de weggebruiker alsnog moet wachten. Ook bij klaverbladen komt dit voor: men rijdt dan rechtdoor via de parallelbaan die in eerste instantie bestemd is voor links- en rechtsafslaand verkeer. Hoewel legaal wordt dit door andere weggebruikers, die wel in de file wachten, als een ergernis ervaren.