Sluis (België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Sluis
Gehucht in België Vlag van België
Sluis (België)
Sluis (België)
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Antwerpen (provincie) Antwerpen
Gemeente Vlag Mol Mol
Coördinaten 51° 13′ NB, 5° 8′ OL
Detailkaart
Sluis (België)
Sluis (België)
Locatie in Antwerpen
Portaal  Portaalicoon   België

Sluis is een van de oudste gehuchten van de Belgische gemeente Mol. Bovendien heeft Sluis het langst zijn landelijke stempel bewaard. Verschillende grote boerderijen waren er gevestigd. De naam van het gehucht verwijst naar de sluizen op de plaatselijke waterlopen waarmee de beemden bewaterd werden.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • Het Jakob Smitsmuseum, gevestigd in de voormalige pastorie, toont tekeningen en schilderijen van deze kunstenaar en anderen uit de Molse school
  • De Sint-Bernarduskerk uit 1865 is een bakstenen kruiskerk in pseudobasilicale vorm. De kerk is ontworpen door Pieter Jozef Taeymans en werd vergroot in 1926
  • De Lourdesgrot in de Grotstraat is geregistreerd als bouwkundig erfgoed. Ze is gemaakt van cement en werd in 1958 ingehuldigd. De grot bevat behalve een Mariabeeld een altaar.

Natuur en landschap[bewerken]

Langgestrekte hoeve

Op de grens met buurgehucht Donk liggen de bekende zandputten waar vanaf 1845 wit zand gewonnen wordt. Door de zandwinning zijn in Sluis verschillende grote waterputten ontstaan. Deze gaven op hun beurt de mogelijkheid tot waterrecreatie. Zo werd in 1959 het Provinciaal domein Zilvermeer opengesteld voor het grote publiek. Ook de plas Miramar is voor waterrecreatie in gebruik.

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Donk, Ginderbuiten, Rauw

Externe link[bewerken]