Sluis Eefde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sluis Eefde
Sluis- en gemaalcomplex gezien in de richting van Enschede
Sluis- en gemaalcomplex gezien in de richting van Enschede
Algemene gegevens
Locatie Eefde
Coördinaten 52° 10′ NB, 6° 14′ OL
Waterweg(en) Twentekanaal
Lengte 140 m
Breedte 12 m
Diepte -3,5 m
Beheerder Rijkswaterstaat
Bouw
Opening 1930
Sluis Eefde (Gelderland (hoofdbetekenis))
Sluis Eefde
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Sluis Eefde is een sluizencomplex bij de Nederlandse plaats Eefde. Het complex bevindt zich in het Twentekanaal en is een rijksmonument uit 1933 dat door Rijkswaterstaat voor waterhuishouding en scheepvaartverkeer wordt gebruikt en van 2003 tot en met 2006 grondig werd gerenoveerd. Het is een ontwerp van Dirk Roosenburg.[1]

De schutsluis bestaat uit twee sluishoofden met daartussen een schutkolk van 12 meter breed en 140 meter lang. De sluishoofd en de schutkolk vormen één geheel, opgetrokken uit gewapend beton. De sluis heeft hefdeuren. Het bovenhoofd grenst aan het Twentekanaal terwijl het benedenhoofd de toegang vormt tot de IJssel. Het complex is gebouwd in de stijl van de nieuwe zakelijkheid.

Aan de zuidzijde van de eigenlijke schutsluis voor het oude aflaatwerk bevindt zich een gemaal, tevens rijksmonument. Een gemaal om water terug te pompen is nodig omdat het verval groot is en er bij het schutten veel water verloren gaat.

In 2006 werd de sluis gerenoveerd. Bij die renovatie is het ophaalmechanisme niet vervangen, omdat de technische staat daarvan voldoende was.[2] In 2007 is de sluis gestremd geweest vanwege een noodreparatie aan de tandwielkasten.[3]

In de nacht van 2 op 3 januari 2012 viel een van de hefdeuren plotseling naar beneden. Hierdoor raakte de scheepvaart van en naar het Twentekanaal gestremd.[4] Een tijdelijke hefconstructie werd gebouwd, waardoor op 6 februari dat jaar de eerste schepen het complex weer passeerden. Ondertussen werd verder gewerkt aan het herstel van de sluisdeur. Op 26 maart kon er weer op de normale manier geschut worden.[5] Uit een onderzoek door TNO bleek dat het vallen van de sluisdeur vrijwel zeker was veroorzaakt door het bezwijken van een draadstang.

Op dit moment wordt er een tweede sluiskolk aangelegd en deze zal in 2020 gereed zijn.

Zie ook[bewerken]