Sluis Engelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schepen in de sluis, afwachtend tot de hefbrug open gaat.

Sluis Engelen is een schutsluis met hefbrug in de Henriëttewaard bij Engelen. De formele naam is Henriettesluis, maar die wordt in de binnenvaart niet gebruikt. De sluis bevindt zich in het Diezekanaal, vlak voordat deze uitmondt in de Maas. De vaarweg is CEMT-klasse IV.

De sluis is 92 m lang, de kolk is 80 m lang en 18 m breed, de deurwijdte is 13 m. De drempeldiepte is aan de Maaszijde NAP -2,70 m en aan de kanaalzijde KP -3,13 m.[1] De maximaal toegestane afmetingen zijn 90,00 x 12,00 m. Op de Gekanaliseerde Dieze is een max. diepgang toegestaan van 2,70 m of zoveel minder als de waterstand gemeten bij de sluis aan de Maaszijde lager is dan NAP+0,40m dan wel aan de Diezezijde lager is dan NAP+2,20m. Over het bovenhoofd ligt een hefbrug, hoogte in geheven stand KP +8,80 m, in gesloten stand KP +4,50 m.[2]

De sluis is gebouwd in 1897 en heeft nog een eigen sluiswachter; tot in de zeventiger jaren van de 20e eeuw werden de sluisdeuren nog met de hand bediend en werd verkeer ter plaatse met een kleine kabelpont overgezet. Deze werd eveneens met de hand bewogen (door stokken met een stalen klemgreep vast te zetten aan de stalen kabels waarmee de pont vastzat, en vervolgens in tegenstelde richting waarin men vaart over het dek te lopen).

Tegenwoordig wordt vanuit deze sluis ook de spuisluis bij Crèvecoeur bediend. Vanaf december 2014 is de Zuid-Willemsvaart tussen 's-Hertogenbosch en Rosmalen opengesteld Maximakanaal en wordt de sluis bij Engelen minder door de beroepsvaart gebruikt.

De sluis kan per marifoon worden aangeroepen op VHF-kanaal 18.[3]

Bronnen[bewerken]

  1. Wegwijzer voor de binnenscheepvaart (121)
  2. Database ‘Vaarwegen in Nederland’ (ViN) van Rijkswaterstaat Adviesdienst Verkeer en Vervoer (AVV)
  3. ANWB Wateralmanak, Deel 2, Vaargegevens