Sluis Maasbracht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sluis Maasbracht
Een van de drie schutkolken van het sluizencomplex.
Algemene gegevens
Locatie Maasbracht
Coördinaten 51° 9′ NB, 5° 53′ OL
Waterweg(en) Julianakanaal
Lengte 225 m
Breedte 16 m
Diepte 4 m
Beheerder Rijkswaterstaat
Bouw
Opening 1964
Architectuur
Bijzonderheden Het grootste verval van alle sluizen in Nederland, 11,85 meter.
Sluis Maasbracht (Limburg)
Sluis Maasbracht
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Sluis Maasbracht is een complex van sluizen in het Julianakanaal, CEMT-klasse Va, ten westen van de plaats Maasbracht. Het sluizencomplex vormt de overgang tussen het Julianakanaal en de Maas. Het bestaat uit drie sluiskolken, die de oorspronkelijke enkele sluis die een paar honderd meter naar het oosten lag opvolgden.

Aan de bouw van de sluizen werd gewerkt in de jaren 60 van de 20e eeuw en ze werden op 12 maart 1964 opgeleverd.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De sluizen hebben met 11,85 meter het grootste verval van alle sluizen in Nederland en hebben vanwege dat verval drijvende bolders. Het complex omvat drie sluizen met identieke schutkolken, met een lengte van 142,00 meter en een breedte van 16,00 meter.[1] De 14 kilometer stroomopwaarts in het Julianakanaal gelegen sluis Born heeft een halve meter minder verval, 11,35 meter, en heeft daarmee het op een na grootste verval van Nederland.

Verlenging sluizen[bewerken | brontekst bewerken]

Om grotere en langere schepen toegang te kunnen blijven bieden op het kanaal is eind 2006 besloten de oostelijke kolk tot 225 meter te verlengen[2]. De vaarweg wordt geschikt gemaakt voor schepen met een lengte van 190 meter, een breedte van 11,4 meter en een diepgang van 3,5 meter. In juli 2008 is het werk gegund aan de Belgisch-Nederlandse aannemerscombinatie Besix/Mourik Limburg[3]. De aannemer voert de verlenging gecombineerd uit met de verlenging van de sluiskolken in Heel en Born en voert ten slotte ook groot onderhoud aan de complexen uit. De werkzaamheden in Maasbracht zijn in september 2009 begonnen en de officiële opening was op 26 november 2012.

Functie[bewerken | brontekst bewerken]

Het Julianakanaal in Limburg voert een deel van het water van de Maas door. Het grootste deel van de scheepvaart dat via de Maas naar België vaart gaat door het Julianakanaal, dat begint als aftakking van de Maas ten noorden van Maastricht bij de stuw van Borgharen en eindigt ongeveer 36 kilometer verder bij het sluizencomplex Maasbracht.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sluis Maasbracht van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.