Stuw- en sluiscomplex Roermond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Sluis Roermond)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De stuw en het sluiscomplex van Roermond of Roermondse Weerd vormt een geheel van waterwerken ter regulering van de Maas in de Nederlandse provincie Limburg, ten behoeve van de daarop plaatsvindende binnenvaart. Het complex werd gebouwd rond 1926.

Ten noorden van het complex komt de Maasnielderbeek uit in de Maas en verder naar het noorden komt ook het Lateraalkanaal Linne-Buggenum op de Maas uit. Ten zuidwesten van het complex liggen enkele Maasplassen met buurtschap De Weerd.

Zowel de stuw als de sluis zijn een rijksmonument.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Begin 20e eeuw wilde men de Maas beter geschikt maken voor de binnenvaart, die daarop reeds eeuwenlang plaatsvond. Een probleem was om een vaargeul van de juiste diepte te verkrijgen, teneinde de Maas bevaarbaar te maken voor schepen tot 2.000 ton laadvermogen. Daartoe diende de Maas te worden voorzien van een vijftal stuwen, namelijk te Linne, Roermond, Belfeld, Afferden/Sambeek en Grave. Naast elke stuw kwam een sluizencomplex. In 1915 werd het doel van het project omschreven als: het verkrijgen van een hoofdverkeersweg ten dienste van het vervoer van massa goederen uit eene streek, waar eene sterk ontwikkelde groot industrie te verwachten is. Rond deze tijd begonnen namelijk ook de Limburgse mijnen in toenemende mate te produceren en het vervoer van de steenkool geschiedde aanvankelijk slechts per spoor.

Het stuw- en sluizencomplex bij Roermond werd rond 1926 gebouwd. In 1929 was het gehele Maaskanalisatieproject voltooid.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]