Smalkopmamba

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Smalkopmamba
IUCN-status: Niet geëvalueerd (2011)
Smalkopmamba
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Familie:Elapidae (Koraalslangachtigen)
Onderfamilie:Elapinae
Geslacht:Dendroaspis (Mamba's)
Soort
Dendroaspis angusticeps
Smith, 1849
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Smalkopmamba op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De smalkopmamba[1] (Dendroaspis angusticeps) is een slang uit de familie koraalslangachtigen (Elapidae). De slang behoort tot de mamba's (geslacht Dendroaspis). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Andrew Smith in 1849. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Naja angusticeps gebruikt.

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat het lichaam meestal groen is wordt deze slang ook wel groene mamba genoemd, maar de 'echte' groene mamba is Dendroaspis viridis. De soorten zijn van elkaar te onderscheiden door de gekielde schubben op de rug en de smallere kop van de hier omschreven soort.

De smalkopmamba wordt maximaal 2,5 meter maar blijft meestal kleiner rond de twee meter. De kleur is licht- tot donkergroen met een lichte geelachtige buikkleur en een iets donkerdere kleur boven op de kop. Net zoals andere mamba's zijn de schubben op de kop sterk vergroot en erg glad.

Verspreiding en habitat[bewerken | brontekst bewerken]

De smalkopmamba komt voor in oostelijk Afrika; in Zimbabwe, Tanzania, Zambia, Mozambique, Kenia, Somalië en Malawi, niet op Madagaskar.[2] De habitat bestaat uit vochtige beboste gebieden met veel bomen en struiken.

Levenswijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het voedsel bestaat uit vogels, kleine zoogdieren en hagedissen die beslopen worden en gedood met het potente gif. Het gif van de slang is neurotoxisch van aard en legt het zenuwstelsel plat zodat de prooi verlamd raakt. Het gif is krachtig en half zo sterk als het gif van de zwarte mamba (Dendroaspis polylepis). Een beet die niet behandeld wordt met serum is meestal fataal.

Het is een echte klimmer die in bomen en struiken leeft en zelden op de grond komt. Bij verstoring vlucht het dier liever in de bomen dan meteen aan te vallen. Doordat deze soort zeer oplettend is en vrij kalm van aard is de slang vrijwel onzichtbaar in het wild. Beten door deze soort zijn veelal te wijten aan mensen die het dier willen vangen of doden.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

De smalkopmamba is eierleggend, er worden ongeveer 10 tot 15 eieren afgezet tussen boomwortels.[1] De smalkopmamba kent geen vorm van broedzorg.

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]