Smalvleugelige bok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Smalvleugelige bok
Smalvleugelige bok
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Familie:Cerambycidae (Boktorren)
Geslacht:Stenopterus
Soort
Stenopterus rufus
Linnaeus, 1767
Afbeeldingen Smalvleugelige bok op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Smalvleugelige bok op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De smalvleugelige bok of getailleerde boktor (Stenopterus rufus) is een 8 tot 16 millimeter lange kever uit de familie boktorren (Cerambycidae).

Beschrijving[bewerken]

Deze kenmerkende soort is duidelijk te herkennen aan de roodbruine, zeer smalle dekschilden die naar achteren toe sterk versmallen en wat uit elkaar lopen. Dit doet het uiterlijk van de kever denken aan een wesp, en deze soort heeft nog meer aanpassingen die dit alleen maar versterken. Zo is het achterlijf zwart en heeft een duidelijke geelwitte bandering, de poten zijn rood en de dijen van met name het eerste segment zijn duidelijk knobbel-achtig verbreed. Ook de andere vier poten hebben knobbeltjes maar deze zijn kleiner en ronder en zwart in plaats van rood. De rest van het lijf is zwart en heeft een fluweel-achtige beharing. De tasters zijn ongeveer even lang als het lichaam en duidelijk gesegmenteerd. Om de gelijkenis met een wesp vrijwel compleet te maken is de boktor een actieve soort die net als een wesp druk beweegt, onrustig met de tasters zwaait en regelmatig opvliegt.

Algemeen[bewerken]

De smalvleugelige bok komt voor in centraal- en zuidelijk Europa, de Kaukasus en Iran. In Nederland is het geen algemene soort meer maar de kever komt plaatselijk nog voor in Drenthe en Noord-Brabant en gaat achteruit. De boktor houdt van warme, zonnige streken met veel bloemen waar nectar uit gezogen wordt. De larve leeft van diverse soorten hout, waaronder dat van de eik, wilg, okkernoot en Prunus. De volwassen kever is te zien van mei tot augustus.

Externe links[bewerken]