Smart-tv

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een smart-tv van LG

Smart-tv (van het Engelse smart TV[1]) is een functie van een televisietoestel waarmee men contact kan maken met (een uitgeklede versie van) internet, zodat men direct op de televisie gebruik kan maken van internetfunctionaliteiten. Merken zoals Samsung, LG, Philips, Panasonic, Sharp, Sony en Toshiba hebben televisietoestellen in hun assortiment met deze functionaliteit.

Merken[bewerken | bron bewerken]

Verschillende merken hebben inmiddels televisietoestellen op de markt gebracht met smart-tv-functionaliteit. Elk merk heeft hierbij zijn eigen draai gegeven aan de vormgeving en functionaliteit en elke fabrikant heeft eigen benaming gegeven aan zijn smart-tv-functionaliteit, maar uiteindelijk zal de werking op hetzelfde neerkomen.

LG[bewerken | bron bewerken]

In 2007 begon LG met de benaming NetCast, dat in 2011 werd omgezet in de naam Smart TV. Tegelijk met deze naamswijziging kreeg de software ook meer flexibiliteit, doordat de eindgebruiker ook applicaties kan downloaden en kopen. Ook verhuurt LG films en series.

Panasonic[bewerken | bron bewerken]

In mei 2008 kwam Panasonic met Viera Cast, vergelijkbaar met NetCast van LG. Aanvankelijk waren hiervoor applicaties beschikbaar zoals YouTube, Picasa Web Album, Bloomberg News en The Weather Channel. In 2009 werd hier nog Amazon Video on Demand aan toegevoegd. Begin 2010 kwam Panasonic ook met Netflix en Skype als extra applicaties, maar deze waren alleen geschikt voor de nieuwe modellen die in 2010 werden gelanceerd. Later dat jaar kwam er ook nog Twitter bij. In 2011 besloot Panasonic echter zijn dienstverlening volledig om te gooien en veranderde ook de benaming. Viera Cast wordt uitgefaseerd en alle nieuwe modellen worden geleverd met Viera Connect. Ook hierbij staan internet en losse applicaties centraal.

Philips[bewerken | bron bewerken]

Bij Philips is de benaming Smart TV.

Samsung[bewerken | bron bewerken]

Vrijwel gelijk met LG toonde Samsung ook in 2007 zijn eerste smart-tv. In eerste instantie werd de dienst in 2008 onder de naam Power Infolink aangeboden, maar hierbij ging het om niet meer dan een andere vorm van teletekst. In 2009 werd het serieuzer aangepakt en kreeg de dienst de toepasselijkere naam Internet@TV. In 2010 maakte Samsung er veel werk van om zijn nieuwe 3D-tv's aan te prijzen en derhalve vernieuwde de fabrikant ook in dat jaar Internet@TV, waardoor onder meer het aanbieden van 3D-content tot de mogelijkheden ging behoren. Sinds 2011 is deze content dan ook gratis beschikbaar voor bezitters van een 3D-tv van Samsung.

Vereisten[bewerken | bron bewerken]

Om gebruik te maken van smart-tv moet de televisie contact kunnen maken met internet. Hiervoor is een internetabonnement vereist. De verbinding kan, net als bij een pc, tot stand worden gebracht door middel van een ethernetkabel of draadloos (wifi).