Smart glass

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ICE 3-trein met glas in doorzichtige stand.
Glas in ondoorzichtige stand.

Smart glass (letterlijk vertaald: slim glas) of switchable glass (letterlijk vertaald: wisselend glas) is glas waarvan de transparantie verandert afhankelijk van de elektrische spanning die over het glas staat. Dit glas kan privacy of verduistering naar behoefte bieden. Wanneer het glas geen licht meer doorlaat kan het als projektievlak dienen.

De mate van transparentie is afhankelijk van de spanning over het glas. Er bestaat ook smart glass waarbij men de transparentie voor warmtestraling kan varieren.

Opbouw van het glas[bewerken]

Liquid-crystal glass[bewerken]

Deze combinatie van glazen is gelamineerd glas. Het heeft minstens 2 doorschijnende of gekleurde glazen met daartussen een laag vloeibare kristallen. Deze kristallen laag wordt wel omvat door 2 plastic lagen. Wanneer deze glazen op "uit" staan en er dus geen spanning op het glas staat zal het raam ondoorzichtig zijn. Wanneer er spanning op het glas komt te staan zal het glas direct veranderen van staat en doorschijnend worden. Het grote nadeel aan deze samenstelling van het raam is dat deze constante spanning vraagt om het glas doorschijnend te houden. Bij dit glas is het dus moeilijk om energie te besparen.

Electrochromisch[bewerken]

Dit glas bestaat uit 2 glazen met daartussen nog enkele lagen geperst. Het glas is in rusttoestand doorschijnend en kan geactiveerd worden door spanning over het glas te plaatsen. Het is voldoende om 1 keer de spanning te plaatsen zodat de status van het glas verandert. Dit is dus minder energieverslindend dan de andere twee soorten glazen. Een nadeel is echter wel dat dit niet voor altijd is en dat het glas stilletjes aan maar zeker terug doorschijnend wordt. Er moet dus wel om de zoveel tijd eventjes terug spanning op staan om het glas donker te houden.

SPD[bewerken]

Bij deze samenstelling worden twee glazen gebruikt met een geleidende substantie ertussenin. Deze geleidende stof bevat microscopisch kleine deeltjes die licht absorberen. Wanneer er geen spanning op het glas staat, zal het glas het licht absorberen en dus donker worden. Ook hier is er een constante spanning nodig om het glas doorschijnend te houden. Deze samenstelling biedt ook geen volledige verduistering wat uiteraard niet geschikt is voor volledige privacy.

Externe links[bewerken]