Smarties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verschillende kleurvarianten van Smarties

Smarties zijn een soort chocoladepastilles van Nestlé. Ze kwamen in 1937 voor het eerst op de markt. In de jaren 70 kreeg Smarties concurrentie van Bonitos, een soortgelijk snoepje. Bonitos werd later, samen met de pindavariant Treets, omgedoopt tot M&M's. Momenteel is M&M de grote concurrent voor Smarties. Desondanks worden er dagelijks wereldwijd 570.000 tubes smarties geproduceerd.

Op 10 mei 2006 werd bekendgemaakt dat de blauwe smartievariant uit de productie wordt genomen. Dit omdat de blauwe smartie met een kunstmatige kleurstof werd gekleurd die hyperactiviteit en agressie kan opwekken bij kinderen die daarvoor gevoelig zijn. Sinds februari 2008 zijn de blauwe Smarties, met natuurlijke kleurstof, terug in productie.

Dierlijke ingrediënten[bewerken]

Nestlé gebruikte tot 2010 karmijnzuur (E120) om de smarties te kleuren. Karmijnzuur wordt gewonnen uit schildluis, en daardoor waren smarties niet geschikt voor vegetariërs en waren ze niet koosjer. Tegenwoordig wordt er echter gebruikgemaakt van plantaardige bronnen zoals rodekool, radijs en citroen.