Smile (band)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Smile
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1968 - 1970
Leden
Leadzanger en Bassist Tim Staffel
Gitarist Brian May
Drummer Roger Taylor
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Brian May

Smile was een Britse band die in 1968 werd opgericht door Brian May en zijn schoolvriend Tim Staffell, Brian May plaatste een brief op een prikbord waarin hij vroeg naar een 'Ginger Baker/Mitch Mitchell type drummer' en onder anderen Roger Taylor reageerde hierop dankzij een kamergenoot van hem. Vanaf het begin was er chemie tussen Staffell, May en Taylor en laatstgenoemde werd als derde lid toegevoegd aan de band. De drie heren besloten om de groep de naam Smile mee te geven en gingen in de herfst van 1968 hard aan het werk om de band van de grond te krijgen. Het harde werken werd op 26 oktober 1968 beloond toen zij in het voorprogramma zaten van o.a. Pink Floyd. Het daaropvolgende jaar introduceerde Staffell een vriend aan de groep, dit was het eerste contact tussen Brian, Roger en Freddie Mercury.

1968 werd gekenmerkt door de vele optredens die de heren gaven, wat uiteindelijk een hoogtepunt werd tijdens een optreden in de London's Revolution Club op 19 april 1969. Hier werden zij geïntroduceerd aan Lou Reizner een producer bij Mercury records die hun een contract aanbood. Met behulp van producer John Anthony begonnen de heren een aantal nummers op te nemen zoals Earth en Step On Me die geschreven zijn door Staffell.

Uiteindelijk werd in augustus 1969 hun eerste single uitgebracht, Earth / Step On Me was de eerste single maar die flopte doordat er weinig tot geen marketing werd gevoerd.

Ondanks deze tegenslag kreeg Smile een nieuwe kans, de band ging samen met producer Fritz Freyer een aantal nummers opnemen in de De Lane Lea Studios. Een van de nummers die toen opgenomen werd was 'April Lady'.

In de lente van 1970 werd het wel duidelijk dat ondanks de opnames er weinig schot in zat, Staffell besloot om de band te verlaten en zich aan te sluiten bij een andere band genaamd 'Humpy Bong'. De reden van het vertrek was dat hij een andere weg in wilde slaan qua muziek, zijn vertrek maakte ook een einde aan het contract met Mercury Records.

Maar zijn vertrek had ook een lichtpuntje met later grote gevolgen, zijn vriend die zijn naam had veranderd in Freddie greep zijn kans en de rest is geschiedenis.

Maar dit was niet het eind van Smile, in december 1992 traden de heren nog een keer als Smile op tijdens een concert georganiseerd door de band van Roger Taylor The Cross waar 2 nummers werd gespeeld namelijk 'Earth' en 'If I Were A Carpenter'. In de korte tijd van het bestaan van Smile zijn er 6 nummers opgenomen, alles kwam uiteindelijk op een plaat in 1982 op een Japans minialbum met de titel 'Gettin' Smiled' uitgebracht door Mercury Records Japan. Dit album werd in 1997 door Pseudonym Records in Nederland uitgebracht als Ghost of a Smile met bijdragen van Staffell die het artwork en een voorwoord verzorgde.

Nummers op Ghost of a Smile/Gettin' Smile[bewerken]

  1. Earth (4:02)
  2. Step on Me (3:12)
  3. Doin' Alright (3:49)
  4. April Lady (2:45)
  5. Blag (3:14)
  6. Polar Beer (4:06)
  7. The Man from Manhattan [original] (3:22)
  8. The Man from Manhattan (Back Again) (4:56)