Sminthopsis leucopus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sminthopsis leucopus
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2020)
Ant lucp.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Dasyuromorphia (Roofbuideldieren)
Familie:Dasyuridae (Echte roofbuideldieren)
Geslacht:Sminthopsis
Soort
Sminthopsis leucopus
(Gray, 1842)
leefgebeid van de Sminthopsis leucopus
leefgebeid van de Sminthopsis leucopus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Sminthopsis leucopus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Sminthopsis leucopus is een buidelmuis uit het geslacht Sminthopsis die voorkomt op Tasmanië, langs de kust van Victoria en zuidelijk Nieuw-Zuid-Wales en op de eilanden Cape Barren, West Sister en East Sister in de Furneaux Group. Daar leeft het dier in open bos en grasland. In het regenwoud van Paluma in Noordoost-Queensland leeft ook een populatie van deze soort. Deze soort is het nauwst verwant aan Sminthopsis butleri uit Noordwest-Australië. De populaties in Victoria en Tasmanië zijn genetisch nauwer verwant aan elkaar dan aan de populatie in Queensland, maar nog genoeg voor sommigen om de populatie in Victoria als een aparte ondersoort, ferruginifrons Gould, 1854, te beschouwen. Die ondersoort is wat kleiner dan de dieren uit Tasmanië.

Het is een grote Sminthopsis met een puntige snuit. De bovenkant is grijsbruin, de onderkant lichtgrijs. De dunne staart is iets korter dan het lichaam. De voeten zijn wit. De kop-romplengte bedraagt 70 tot 110 mm, de staartlengte 70 tot 90 mm en het gewicht 19 tot 27 g.

Deze Sminthopsis leeft op de grond, is 's nachts actief en eet kleine geleedpotigen en skinks. Het dier bouwt een nest onder een omgevallen boom of in een bladerdek. In augustus of september worden jongen geboren, die zeven of acht weken in de buidel blijven.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Blacket, M.J., Cooper, S.J.B., Krajewski, C. & Westerman, M. 2006. Systematics and evolution of the dasyurid marsupial genus Sminthopsis: II. The murina species group. Journal of Mammalian Evolution.
  • Groves, C.P. 2005. Order Dasyuromorphia. Pp. 23-37 in Wilson, D.E. & Reeder, D.M. (eds.). Mammal Species of the World: A taxonomic and geographic reference. 3rd ed. Baltimore: The Johns Hopkins University Press, Vol. 1: pp. i-xxxv+1-743; Vol. 2: pp. i-xvii+745-2142. ISBN 0 8018 8221 4
  • Menkhorst, P. & Knight, F. 2001. A Field Guide to the Mammals of Australia. South Melbourne: Oxford University Press, x+269 pp. ISBN 0 19 550870 X
Zie de categorie Sminthopsis leucopus van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.