Smiths Food Group

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Smiths Food Group
Opheffing 2 mei 2016
Eigenaar Spark
Werknemers 1000
Producten Aardappelchips, zoutjes
Sector Snacks
Website www.lays.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Smiths Food Group was een aardappelchips- en zoutjesfabrikant met merken als SuperChips, Lay's Chips, Wokkels, Hamka's, Bugles en Dorito's. Smiths is onderdeel van Frito-Lay en een zelfstandige werkmaatschappij van Pepsico Inc.

Geschiedenis[bewerken]

Vrachtwagen van Lay's chips in Spanje

Smith Nederland is ontstaan nadat telers uit de buurt van Broek op Langedijk op zoek gingen naar mogelijkheden om hun afzet van aardappels te vergroten. Ze wilden de Engelse potato chips in Nederland introduceren en zochten daarom contact met de Britse chipsverkoper Frank Smith. Samen zetten ze een fabriek op en brachten rond 1958 Smiths chips op de Nederlandse markt.

In 1992 opende Smiths in Raamsdonksveer een 100 miljoen gulden (46 miljoen euro) kostende nieuwe fabriek die zich vooral moest richten op nieuwe producten voor de Europese markt. De afzet viel echter tegen. Eind 1998 werd daarop de fabriek gesloten en de ongeveer 100 werknemers ontslagen.

In 1995 ontketende Smiths een rage met flippo's: ronde plastic plaatjes met stripfiguren die gratis bij de chips zaten.

In 1996 kwam Smiths met de Scoorkaarten waarmee de koper van een zak chips kans maakte op een prijs van 10 gulden. De actie werd een daverend succes, maar niet op de manier die Smiths had voorzien. De oplossingen van de kraskaarten werden via het internet bekendgemaakt, waardoor met elke zak 10 gulden kon worden terugverdiend.

In januari 2001 wijzigde de Smiths Food Group de merknaam Smiths voor chips in Nederland en België in Lay's omdat deze naam in de rest van continentaal Europa al gebruikt werd. De naam Smiths bleef echter wel gebruikt worden voor zoutjes zoals Hamka's, Wokkels en Nibb-it. In Groot-Brittannië en Ierland bleef het bedrijf overigens wel het merk Walkers voeren.

In 2015 besloot PepsiCo om de naam Smiths alsnog helemaal af te schaffen en te vervangen door Lay's en Cheetos. [1] [2]

Cijfers[bewerken]

Smiths Food Group Benelux telde in 2005 ruim 1000 medewerkers, heeft haar hoofdkantoor anno 2007 in Maarssen en leidt de commerciële en productieactiviteiten van Frito-Lay Northern Europe voor de Benelux en Scandinavië. De productie gebeurt onder andere in een fabriek in Broek op Langedijk met (2005) 350 medewerkers en 150 uitzendkrachten.

Externe link[bewerken]