Smurfentaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bakker Danny Swinnen poseert met een smurfentaart, een uitvinding van zijn vader Lucien.

Smurfentaart is een vooral in Belgisch-Limburg, maar ook in delen van de Antwerpse Kempen en Vlaams-Brabant bekende[1] taart. Hoewel smurfentaart naar de smurfen is vernoemd, heeft ze voor het overige niets met de kleine, blauwe mannetjes te maken.

Recept[bewerken]

De basis van een smurfentaart is een bladerdeegbodem met een vulling van vanillepudding en abrikozengelei die mee wordt afgebakken. Als de taart is afgekoeld wordt ze afgewerkt met een flinke hoeveelheid slagroom. Daarbovenop komen witte chocoladeschilfers en poedersuiker.[2]

Geschiedenis[bewerken]

De smurfentaart is in 1977 uitgevonden in een bakkerij in Boekt (een deelgemeente van Heusden-Zolder) door Lucien Swinnen. De bakker had tijdens een skireis in Zwitserland een abrikozengebakje met een grote berg slagroom gegeten. Eenmaal terug in België maakte hij het gebakje na om te verkopen in zijn eigen bakkerij. Hij gaf zijn creatie de naam 'smurfke', aangezien 't smurfenlied van Vader Abraham op dat moment erg populair was.[3] Al snel groeiden de kleine tartelettes uit tot een heuse Limburgse vlaai en zo is uiteindelijk de 'smurfentaart' of 'smurfenvlaai' geboren.